Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Jeśli lubisz cukinię, to ten przepis jest dla ciebie. Z tego smacznego warzywa zrobisz szybkie i pyszne danie. Jest doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kotlety z cukinii smakują latem
Cukinia ma delikatny orzechowy smak i świeży zielony kolor . Jest lubianym warzywem, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jeśli również cenisz sobie jej smak, to zerknij na ten przepis. Gwarantuje on pyszny efekt, czyli apetyczne kotlety z cukinii.
Zrobisz je bez trudu. Po prostu zetrzyj cukinie i wymieszaj z porem, który doda daniu ostrości. Przyda się też kasza manna, która zapewni delikatności. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić kotlety z cukinii?
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- koperek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów zacznij od odcięcia końcówek cukinii i starcia jej na tarce o dużych oczkach . Posól cukinię, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie pokrój pora i koperek.
Odciśnij sok z cukinii i przełóż ją do miski. Dołóż pokrojone warzywa, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Sok z cukinii można wykorzystać do zupy . Do warzyw w misce zetrzyj marchew na tarce o małych oczkach. Dodaj starty ser, wbij jajka, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp też kaszę manną.
Kotlety z cukinii na ciepło i zimno
Teraz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z masy formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Kotlety z cukinii smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny z dwóch stron uzyskać rumiany kolor.
Kotlety możesz podać z sosem jogurtowym lub ulubioną surówką. Będą smakować na ciepło i na zimno . Możesz wziąć je na wakacyjną wycieczkę i zjeść w plenerze. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki na maślance. Podawaliśmy też przepis na sernik na zimno od Heni Foks.