Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Fot. Canva

Zetrzyj cukinię na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

6 lipca 2024

Jeśli lubisz cukinię, to ten przepis jest dla ciebie. Z tego smacznego warzywa zrobisz szybkie i pyszne danie. Jest doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kotlety z cukinii smakują latem

Cukinia ma delikatny orzechowy smak i świeży zielony kolor . Jest lubianym warzywem, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jeśli również cenisz sobie jej smak, to zerknij na ten przepis. Gwarantuje on pyszny efekt, czyli apetyczne kotlety z cukinii.

Zrobisz je bez trudu. Po prostu zetrzyj cukinie i wymieszaj z porem, który doda daniu ostrości. Przyda się też kasza manna, która zapewni delikatności. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kotlety z cukinii
Fot. YouTube/SprintCooking
Latem zawsze robię taką młodą kapustę. To najlepszy obiad na upały, podziękujesz za ten przepis

Jak zrobić kotlety z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów zacznij od odcięcia końcówek cukinii i starcia jej na tarce o dużych oczkach . Posól cukinię, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie pokrój pora i koperek.

Odciśnij sok z cukinii i przełóż ją do miski. Dołóż pokrojone warzywa, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Sok z cukinii można wykorzystać do zupy . Do warzyw w misce zetrzyj marchew na tarce o małych oczkach. Dodaj starty ser, wbij jajka, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp też kaszę manną.

Kotlety z cukinii na ciepło i zimno

Teraz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z masy formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Kotlety z cukinii smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny z dwóch stron uzyskać rumiany kolor.

Kotlety możesz podać z sosem jogurtowym lub ulubioną surówką. Będą smakować na ciepło i na zimno . Możesz wziąć je na wakacyjną wycieczkę i zjeść w plenerze. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki na maślance. Podawaliśmy też przepis na sernik na zimno od Heni Foks.

kotlety z cukinii
Fot. YouTube/SprintCooking
Wypróbowałam przepis siostry Anastazji na leczo. Jeden kęs i już wiedziałam co o nim myśleć
Największy błąd w przygotowaniu ogórków małosolnych. Przez to słoik ląduje w koszu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy