Sernik na zimno od Heni jest najlepszy na upały. Rodzina będzie błagać o dokładki
Gdy żar leje się z nieba, mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego. Warto wtedy podać sernik na zimno z przepisu Heni Foks. Zrobisz go z serków homogenizowanych i zjesz z apetytem.
Sernik na zimno, czyli smak i ochłoda w upały
Polskę znów opanowuje fala upałów. Temperatury są coraz wyższe, a to oznacza, że potrzebujemy ochłody i orzeźwienia. Można kupić lody, ale można też przygotować chłodny smakołyk w swojej kuchni. Najlepiej skorzystać z przepisu Heni Foks na sernik na zimno.
Ciasto zrobisz z owoców, serków homogenizowanych, galaretek i biszkoptów. Potem sernik na zimno musi trafić do lodówki, by stężał. Chłodne ciasto z owocami przyniesie ochłodę i orzeźwienie w upały. Przepis znajdziesz na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Wystarczy, że wymieszasz te 2 kuchenne składniki. Muszki owocowe znikną, jak ręką odjąłJak zrobić sernik na zimno z przepisu Heni Foks?
Składniki na spód:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka agrestowa
Składniki na masę serową:
- ½ kg serków homogenizowanych
- 3 galaretki wiśniowe
- ¾ szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30%
- 400 g owoców, do wyboru brzoskwinie, maliny, wiśnie, ananasy
- płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretki agrestowej w 250 ml wrzącej wody i zostaw do stężenia. Rozpuść też galaretki wiśniowe w 750 ml wrzącej wody i też zostaw do stężenia. Formę 22 cm wyłóż biszkoptami. Następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj serek homogenizowany.
Można też użyć serka smakowego. Składniki połącz, w trakcie miksowania wlej tężejącą galaretkę wiśniową. Dołóż pokrojone w kostkę owoce. Jeśli masa jest rzadka, to warto trochę odczekać, by stężała. Potem wyłóż połowę masy na biszkopty. Wyrównaj powierzchnię i dołóż tężejącą galaretkę agrestową.
Sernik na zimno podaj na letni deser
Na galaretkę agrestową wyłóż też pozostałą masę serową i posyp płatkami migdałowymi. Tak przygotowany sernik na zimno wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie możesz podać go na deser. Ciasto prezentuje się okazale i aż prosi się, by je spróbować.
Sernik na zimno jest pełen owoców, galaretek i biszkoptów. To najlepszy deser na upały. Ochłodzi, orzeźwi i zapewni wyjątkowe wrażenia smakowe. Warto przyrządzić go z przepisu Heni Foks. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób suszyć kanie. Podawaliśmy też inny przepis na sernik z galaretką.
Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl