Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na zimno od Heni jest najlepszy na upały. Rodzina będzie błagać o dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2024 13:23

Sernik na zimno od Heni jest najlepszy na upały. Rodzina będzie błagać o dokładki

sernik na zimno
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Gdy żar leje się z nieba, mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego. Warto wtedy podać sernik na zimno z przepisu Heni Foks. Zrobisz go z serków homogenizowanych i zjesz z apetytem. 

Sernik na zimno, czyli smak i ochłoda w upały

Polskę znów opanowuje fala upałów. Temperatury są coraz wyższe, a to oznacza, że potrzebujemy ochłody i orzeźwienia. Można kupić lody, ale można też przygotować chłodny smakołyk w swojej kuchni. Najlepiej skorzystać z przepisu Heni Foks na sernik na zimno.

Ciasto zrobisz z owoców, serków homogenizowanych, galaretek i biszkoptów. Potem sernik na zimno musi trafić do lodówki, by stężał. Chłodne ciasto z owocami przyniesie ochłodę i orzeźwienie w upały. Przepis znajdziesz na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sernik na zimno
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Wystarczy, że wymieszasz te 2 kuchenne składniki. Muszki owocowe znikną, jak ręką odjął

Jak zrobić sernik na zimno z przepisu Heni Foks?

Składniki na spód:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka agrestowa

Składniki na masę serową:

  • ½ kg serków homogenizowanych
  • 3 galaretki wiśniowe
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 400 g owoców, do wyboru brzoskwinie, maliny, wiśnie, ananasy
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretki agrestowej w 250 ml wrzącej wody i zostaw do stężenia. Rozpuść też galaretki wiśniowe w 750 ml wrzącej wody i też zostaw do stężenia. Formę 22 cm wyłóż biszkoptami. Następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj serek homogenizowany.

Można też użyć serka smakowego. Składniki połącz, w trakcie miksowania wlej tężejącą galaretkę wiśniową. Dołóż pokrojone w kostkę owoce. Jeśli masa jest rzadka, to warto trochę odczekać, by stężała.  Potem wyłóż połowę masy na biszkopty. Wyrównaj powierzchnię i dołóż tężejącą galaretkę agrestową. 

Sernik na zimno podaj na letni deser

Na galaretkę agrestową wyłóż też pozostałą masę serową i posyp płatkami migdałowymi. Tak przygotowany sernik na zimno wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie możesz podać go na deser. Ciasto prezentuje się okazale i aż prosi się, by je spróbować.

Sernik na zimno jest pełen owoców, galaretek i biszkoptów. To najlepszy deser na upały. Ochłodzi, orzeźwi i zapewni wyjątkowe wrażenia smakowe. Warto przyrządzić go z przepisu Heni Foks. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób suszyć kanie. Podawaliśmy też inny przepis na sernik z galaretką. 

sernik na zimno
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem