Wypróbowałam przepis siostry Anastazji na leczo. Jeden kęs i już wiedziałam co o nim myśleć
Leczo jest niezawodnym daniem na upalne dni. Prosta, jednogarnkowa, smaczna potrawa idealnie sprawdzi się zarówno na letni obiad, jak i imprezę w gronie znajomych. Postanowiłam sprawdzić przepis na tą potrawę od słynnej siostry Anastazji. Wnioski? Zobaczcie sami.
Jak smakuje leczo od siostry Anastazji?
Siostra Anastazja jest znana w niemal każdym polskim domu. Zakonnica jest autorką wielu książek kulinarnych. W jednej z nich (prawdopodobnie najbardziej znanej) - Wielkiej Księgi Specjałów Siostry Anastazji (wydanej przez wydawnictwo WAM) znalazłam przepis na leczo, który postanowiłam sprawdzić.
Zapomnij o mleku i kefirze. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym rarytasieLeczo siostry Anastazji bez kontrowersyjnych składników
Lista składników do lecza nie zaskakuje. Nie ma tu zadziwiających dodatków, których nie kojarzylibyśmy z babcinej kuchni. Pozwoliłam sobie jedynie zamienić wędlinę na swojską kiełbasę.
Lista składników na leczo:
- 1-2 średnie kabaczki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 20-30 dag wędliny , w moim przypadku kiełbasa
- ½ kg pomidorów
- papryka w proszku - wybrałam i słodką i ostrą
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić leczo jak siostra Anastazja?
Na początku obrałam kabaczki w kostkę, a paprykę pokroiłam na plasterki. Sparzyłam pomidory, zdjęłam z nich skórkę i pokroiłam je w ćwiartki, a kiełbasę i cebulę w kostkę. Pokrojone kabaczki, paprykę i pomidory włożyłam do garnka, i delikatnie podlałam wodą (ok. pół szklanki).
Gdy warzywa się dusiły, na patelni podsmażyłam pokrojoną kiełbasę wraz z cebulą. Gdy mięso było podsmażone, przełożyłam go do garnka z warzywami.
Gotowałam całość do miękkości (przez około 35 minut), dolewając nieco wody (tu jej ilość zależy od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję). Leczo doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą.
Leczo siostry Anastazji - wrażenia
Leczo z przepisu słynnej zakonnicy okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Proste, smaczne i sycące danie to idealny wybór na upalny dzień. Warto korzystać z lata i doskonałej jakości warzyw, gotowanie go w zimie może nie dać tak wspaniałego efektu. Jakie wskazówki dałabym gotującym to danie?
- Leczo można zrobić zarówno z resztkami wędlin (świetny patent na czyszczenie lodówki), jak i kiełbasą (również wegańską)
- Jeśli chcemy, żeby leczo było bardziej charakterne można do niego dodać odrobinę chilli w proszku.
Na naszej stronie znajdziemy inne przepisy na dania słynnej zakonnicy. Polecam m.in. przepis na jagodzianki i charakterne kopytka.