Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj i dodaj do masy na mielone. Kotlety wyjdą soczyste, jak nigdy wcześniej
Fot. Canva/victorass88

Zetrzyj i dodaj do masy na mielone. Kotlety wyjdą soczyste, jak nigdy wcześniej

8 lipca 2024

Kotlety mielone robię według prostego przepisu, a efekt jest wart polecenia. Danie wyróżnia się wyjątkową soczystością. Zawdzięcza ją temu składnikowi, który trafia do masy na mielone.

Kotlety mielone, czyli smak i soczystość

Przyrządzasz kotlety mielone na obiad? Czasem i ja je robiłam. Jednak efekt nie był taki, jaki sobie życzyłam . Mielone wychodziły dość twarde i brakowało im soczystości. Teraz są takie, jakie być powinny.

Kotlety wyróżnia niezwykła soczystość i delikatność. Uzyskuję je przez dodanie startej marchewki do masy na mielone . O tym sposobie na pyszny obiad dowiedziałam się z przepisu, który polecam. Poniżej znajdziesz szczegóły tej receptury.

marchewka
Fot. Canva/marylooo
Młody chłopak dziękuje youtuberowi za uratowanie biznesu rodziców. „Pierwszy raz jedziemy na wakacje"

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pęczki koperku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od obrania i posiekania warzyw. Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dołóż na patelnię do cebuli. Warzywa duś przez 10 minut . Następnie pokrój koperek i przełóż mięso mielone do miski.

Dołóż do niego cebulę z marchewkę, wbij jajka, wsyp bułkę tartą, koperek i przyprawy. Dokładnie połącz składniki. Mięso mielone powinno stać się kleiste. Zwilżoną dłonią formuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone soczyste jak nigdy dotąd

Tak przyrządzone kotlety mielone podawaj z ziemniakami lub kaszą. Pasuje do nich mizeria, buraczki lub fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą . Kotlety mielone z marchewką są soczyste, delikatne i nie są tak zbite, jak czasem bywa. Dzięki marchewce zyskują luźniejszą strukturę.

Wychodzą pysznie, a pachnący koperek podkręca ich smak . Od dawna tylko tak przyrządzam to danie. Soczyste i pełne smaku cieszy się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jakiego błędu nie popełniać podczas robienia przetworów. Podawaliśmy przepis na puszysty i szybki sernik.

kotlety mielone
Fot. Canva/zia_shusha

Źródło: olgasmile.com

Biorę końcówkę blendera i owijam ją folią. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz
Układam jajka w naczyniu i zalewam tym sosem. Mógłbym to jeść na kolację cały czas
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy