Zetrzyj i dodaj do masy na mielone. Kotlety wyjdą soczyste, jak nigdy wcześniej
Kotlety mielone robię według prostego przepisu, a efekt jest wart polecenia. Danie wyróżnia się wyjątkową soczystością. Zawdzięcza ją temu składnikowi, który trafia do masy na mielone.
Kotlety mielone, czyli smak i soczystość
Przyrządzasz kotlety mielone na obiad? Czasem i ja je robiłam. Jednak efekt nie był taki, jaki sobie życzyłam . Mielone wychodziły dość twarde i brakowało im soczystości. Teraz są takie, jakie być powinny.
Kotlety wyróżnia niezwykła soczystość i delikatność. Uzyskuję je przez dodanie startej marchewki do masy na mielone . O tym sposobie na pyszny obiad dowiedziałam się z przepisu, który polecam. Poniżej znajdziesz szczegóły tej receptury.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 jajka
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 pęczki koperku
- ½ szklanki bułki tartej
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od obrania i posiekania warzyw. Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dołóż na patelnię do cebuli. Warzywa duś przez 10 minut . Następnie pokrój koperek i przełóż mięso mielone do miski.
Dołóż do niego cebulę z marchewkę, wbij jajka, wsyp bułkę tartą, koperek i przyprawy. Dokładnie połącz składniki. Mięso mielone powinno stać się kleiste. Zwilżoną dłonią formuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone soczyste jak nigdy dotąd
Tak przyrządzone kotlety mielone podawaj z ziemniakami lub kaszą. Pasuje do nich mizeria, buraczki lub fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą . Kotlety mielone z marchewką są soczyste, delikatne i nie są tak zbite, jak czasem bywa. Dzięki marchewce zyskują luźniejszą strukturę.
Wychodzą pysznie, a pachnący koperek podkręca ich smak . Od dawna tylko tak przyrządzam to danie. Soczyste i pełne smaku cieszy się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jakiego błędu nie popełniać podczas robienia przetworów. Podawaliśmy przepis na puszysty i szybki sernik.
Źródło: olgasmile.com