Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj kapustę i dodaj kilka składników. Będzie smakowała lepiej niż mięso
Screen z filmu pochodzi z kanału Hausgemachte Rezepte na YouTube

Zetrzyj kapustę i dodaj kilka składników. Będzie smakowała lepiej niż mięso

30 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy wiesz, że pyszne kotlety na obiad zrobisz z główki białej kapusty? Kotlety z dodatkiem ulubionego sera i przyrumienionej cebuli smakują lepiej niż tradycyjne, mięsne dania. Gotowe kotlety z kapusty podaj z sosem koperkowo- czosnkowym. Obiad zachwyci każdego.

Kotlety z kapusty w chrupiącej panierce. W sam raz na obiad

Z białej kapusty zrobisz nie tylko gołąbki, czy bigos. Warzywo doskonale sprawdzi się jako główny składnik soczystych kotletów na obiad. Kotlety mają chrupiącą, złocistą skórkę. Podaj je z domowym sosem koperkowo- czosnkowym, a będą smakować lepiej niż mięso.

Do przygotowania kotletów z kapusty potrzebujesz jajek, cebuli, bułki tartej i sera w kostce. Możesz wykorzystać ser, który akurat masz w domu, np. goudę. Jeśli chcesz jednak, żeby kotlety były bardziej wyraźne, dodaj do nich parmezan lub cheddar.

Danie z kapusty jest bardzo tanie w przygotowaniu. Kotlety usmażone na oleju i podaje z gęstym, aromatycznym sosem posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte na YouTube

Przed samą Wielkanocą Biedronka zaszalała na całego. Jajka i mięso kupisz za bezcen

Przepis na pyszne kotlety bez grama mięsa

Składniki:

  • średnia główka kapusty
  • pół szklanki startego sera, np. gouda, cheddar, parmezan
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej

Składniki na sos:

  • ogórek zielony
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Jak zrobić kotlety z kapusty? Posmakują całej rodzinie

Kapustę przekrój i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski, oprósz solą i wymieszaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Z kapusty odlej nadmiar wody. Dodaj cebulę, starty ser, bułkę tartą.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Wyrób niewielkie kotlety. Kotlety obtocz w rozmąconych jajkach i bułce tartej, odstaw. Przygotuj sos: zetrzyj na tarce ogórka, przeciśnij czosnek przez praskę i posiekaj koperek.

Wszystkie składniki połącz z dodatkiem śmietany i dopraw solą i pieprzem. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju , smacznego.

Na bezmięsny obiad koniecznie podaj również kotlety ze śledzi i babkę ziemniaczaną według przepisu Magdy Gessler . Dania posmakują każdemu.

kotlety z kapusty.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Hausgemachte Rezepte na YouTube

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Ta sałatka biję ją na głowę, 1 dodatek zaskakuje
Żadne pieczarki. Ten farsz do jajek bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy