Gessler wyjawiła, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Ale proste i jakie smaczne
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler zachwyci każdego smakosza. Do przygotowania dania potrzebujesz wyłącznie ziemniaków, cebuli, jajek i szczypiorku. Babka ziemniaczana będzie gotowa po około 60 minutach pieczenia.
Magda Gessler zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem cebuli i szczypiorku. Babka jest daniem bezmięsnym, lekkim i bardzo pożywnym. Nie ma w niej grama mąki, bułki tartej i tłuszczu. Olej jest potrzebny wyłącznie do wysmarowania formy żaroodpornej do pieczenia.
Dlaczego babka ziemniaczana jest puszysta i delikatna? Sekretem jest piana z białek. To dzięki niej danie pięknie rośnie w piekarniku, jest doskonale upieczone, złociste i wygląda bardzo apetycznie. Babkę ziemniaczaną podaj samodzielnie, możesz przygotować do niej również lekką sałatkę z pomidora i ogórka lub podać z kwaśną śmietaną bądź kefirem.
Do przygotowania babki ziemniaczanej wybieraj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Ziemniaki te mają mało wody, a dużo skrobi. Babka nie rozwarstwi się podczas pieczenia, masa będzie zwarta i jednolita. Ziemniaki po starciu odstaw na kilka minut i odlej z nich wodę.
Przepis Magdy Gessler na babkę ziemniaczaną
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
pół pęczka szczypiorku
5 jajek
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu mielonego
szczypta gałki muszkatołowej
olej lub oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Babka ziemniaczana. Prosty, smaczny i tani obiad dla całej rodziny
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski i odstaw na 10 minut, następnie dociśnij i odlej wodę. Nastaw piekarnik na 200 stopni C, wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy ziemniaczanej. Wsyp sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj do reszty składników, wymieszaj łyżką.
Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 15 minut. Zapiekankę wyjmij z piekarnika, oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.
Na szybki obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Ugotuj również wołowinę duszoną z warzywami. Jednogarnkowe danie wystarczy na 3 dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zdarza Ci się gotować drugi raz tę samą wodę na herbatę? Możesz sobie poważnie zaszkodzić
Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama