Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne pieczarki. Ten farsz do jajek bije je na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.03.2023 14:38

Żadne pieczarki. Ten farsz do jajek bije je na głowę

różne sposoby na faszerowane jajka
Canva / egiss

Już za chwilę w naszych domach zagości Wielkanoc. Obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jeśli nie macie pomysłu jak je przyrządzić spieszymy z pomocą. Podajemy przepis na prosty, szybki i niezwykle smaczny farsz do jajek. 

Faszerowane jajka to nieodłączny element celebrowania świąt

Faszerowane jajka można przygotować na mnóstwo sposobów. Nic dziwnego., że w rozmaitych przepisach łatwo się pogubić. Dla naszych czytelników wytypowaliśmy ten jeden najłatwiejszy, który według nas zasługuje na uwagę. Przekonaj się, czy równie mocno pokochają go Wasi domownicy.

Co dodać do pasztetu, by nie wyszedł suchy? Kluczowy jest ten składnik

Jak przygotowuje się faszerowane jajka?

Baza do przyrządzenia faszerowanych jajek jest zawsze taka sama. Zacząć należy od ugotowania odpowiedniej ilości jajek na twardo. Ponieważ ta przystawka cieszy się szczególną popularnością warto postawić na większą ilość, zwłaszcza, kiedy chcemy przygotować różne warianty smakowe.

Gotowe jajka obieramy ze skorupek. Następnie każde z nich starannie przekrawamy na pół. Ważne, by obie połowy były równej wielkości, ponieważ zależy nam nie tylko na smaku, ale także na walorach estetycznych.

Z przepołowionych jajek wydrążamy żółtka. Przekładamy je do miseczki i łączymy z majonezem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i tak przygotowany farsz nakładamy z powrotem do powstałych z białek miseczek. Poniżej podpowiadamy, jakie dodatki sprawdzą się według nas najlepiej.

Najłatwiejszy przepis na wielkanocne faszerowane jajka

Jeśli chcesz przygotować smaczne jajka faszerowane, nie musisz tracić wiele czasu. Wystarczy, że sięgniesz po aromatyczny chrzan i charakterną cebulę. Do tego sos na bazie majonezu i dekoracja z chrupiącego szczypiorku. Ciężko o lepszy kąsek na Wielkanoc.

Na 6 jajek na twardo przygotuj sos z 1 łyżeczki chrzanu. Dodaj do niego 2 łyżeczki majonezu, ½ łyżeczki musztardy i posiekaną drobno cebulkę dymkę. Wymieszaj całość z roztartymi żółtkami i przełóż farsz z powrotem do białek. Dekoracja z zielonego posiekanego szczypiorku dopełni wrażeń zarówno smakowych, jak i wizualnych

Majonez w faszerowanych jajkach możesz zastąpić tym lżejszym i delikatniejszym produktem. Do wielkanocnych przygotowań przyda się ekspresowe obieranie jajek metodą Tomasza Strzelczyka.

stół z faszerowanymi jajkami.png
Canva / Dar1930