Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety nigdy nie były tak dobre, musisz spróbować
Mało kto spodziewałby się w kotletach mielonych tego warzywnego dodatku. Jednak okazuje się, że w takim przepisie jest to składnik jak najbardziej na miejscu. Tradycyjne kotlety wychodzą dzięki niemu soczyste, mało zbite i bogatsze w błonnik.
Mielone z kalafiorem
Jest rzeczą najzwyklejszą pod słońcem, że w składzie masy z mięsa mielonego na kotlety znaleźć można cebulę . Znacznie rzadziej, by nie powiedzieć, że prawie nigdy nie słyszy się o kalafiorze występującym w tej roli. Ale właściwie dlaczego nie?
W dzisiejszej nowoczesnej kuchni stosuje się go na przykład jako… bazę do risotto . Zmiksowany kalafior rzeczywiście przypomina drobne ziarenka ryżu . A że ryż bywa składnikiem dań z mięsa mielonego, nie jest przecież niczym nowym.
Warzywny dodatek do kotletów
Dodajemy więc dwa do dwóch i tak otrzymujemy mięso mielone z kalafiorem . Skromny dodatek zmiksowanego warzywa sprawia, że nasze kotlety są mniej mięsne (co wychodzi na dobre zdrowiu osób, których dieta przeładowana jest białkiem zwierzęcym) i bogatsze w błonnik .
Składniki
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 400 g kalafiora
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 30 g bułki tartej (+ do panierowania)
- Sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia
Niezwykłe kotlety na obiad
Kalafiora drobno miksujemy razem z cebulą lub ścieramy na tarce o drobnych okach. Dodajemy do miski z mięsem mielonym, wybijamy do niej jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypujemy bułkę tartą.
Masę wyrabiamy rękami, by była jednolita , a następnie przyprawiamy do smaku. Kotlety mielone obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron , by nabrały złocistego, ale nie ciemnobrązowego koloru.
Dowiedz się, dlaczego nie należy smażyć mięsa w zbyt wysokiej temperaturze . Wypróbuj też przepis na wiejską zupę szczawiową .