Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój ziemniaki, posmaruj tą mieszanką i piecz 20 minut. Ten przepis to prawdziwy hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.06.2024 19:24

Pokrój ziemniaki, posmaruj tą mieszanką i piecz 20 minut. Ten przepis to prawdziwy hit

zapiekanie ziemniaków
fot. youtube.com/obzarciuch

Superprosty przepis na szybką przekąskę, która spodoba się każdemu miłośnikowi swojskiego jedzenia. Jest w niej coś arcypolskiego: to pieczona kiełbasa i zapiekane ziemniaki. Smaki jak z biwaku przy ognisku, tak łatwo osiągalne domowymi metodami.

Ziemniaki faszerowane

Faszerowanie ziemniaków może wydawać się dużym wysiłkiem. Drążenie połówek ziemniaków i przygotowywanie odpowiedniego farszu, często ze zmielonego mięsa rosołowego – brzmi to raczej jak danie do celebrowania obiadu niż przekąska na szybko. Z tymi faszerowanymi ziemniakami jest nieco inaczej.

Na plastry ugotowanego ziemniaka nakładamy tu  po prostu szybki farsz ze składników, które przeważnie mamy pod ręką w lodówce. Ten przepis to jeden z wielu świetnych sposobów, by zagospodarować nadmiar ugotowanych ziemniaków. Jest także sycącym dodatkiem do obiadu pełnym smaków, którym nikt nie może się oprzeć.

ziemniaki w plastrach
fot. youtube.com/obzarciuch
Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia

Pieczone plastry ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch, gdzie podobne ziemniaki podane są z ketchupem, a masa ma śmietanowy charakter. To jeden z podstawowych przepisów, ale ziemniaki takie dają też olbrzymie pole do eksperymentów, do których zachęcamy,

Składniki

  • 6 dużych ugotowanych ziemniaków
  • ½ kg kiełbasy, można część zastąpić boczkiem
  • 150 g mozzarelli
  • 1 średnia cebula
  • Opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego i/lub węgierskiej pasty paprykowej
  • Przyprawy: wędzona papryka, roztarty kmin rzymski, czosnek granulowany
  • Sól, pieprz

Szybki ziemniaczany posiłek

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, wzdłuż lub w poprzek – według uznania. Blachę piekarnika smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry ziemniaków.

Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Do masy dodajemy startą mozzarellę. Jeśli ścieramy ją sami, to na tarce o grubych okach. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przyprawiając solą, pieprzem, kminem i papryką.

Do masy dodajemy pastę paprykową lub pomidorową i jogurt i jeszcze raz mieszamy. Farsz nakładamy na ziemniaki możliwie grubą warstwą. Danie zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Wypróbuj też przepisy na talarki ziemniaczane i zupę z sezonowych produktów.

zapieczone ziemniaki z ketchupem
fot. youtube.com/obzarciuch