Pokrój ziemniaki, posmaruj tą mieszanką i piecz 20 minut. Ten przepis to prawdziwy hit
Superprosty przepis na szybką przekąskę, która spodoba się każdemu miłośnikowi swojskiego jedzenia. Jest w niej coś arcypolskiego: to pieczona kiełbasa i zapiekane ziemniaki. Smaki jak z biwaku przy ognisku, tak łatwo osiągalne domowymi metodami.
Ziemniaki faszerowane
Faszerowanie ziemniaków może wydawać się dużym wysiłkiem. Drążenie połówek ziemniaków i przygotowywanie odpowiedniego farszu, często ze zmielonego mięsa rosołowego – brzmi to raczej jak danie do celebrowania obiadu niż przekąska na szybko. Z tymi faszerowanymi ziemniakami jest nieco inaczej.
Na plastry ugotowanego ziemniaka nakładamy tu po prostu szybki farsz ze składników, które przeważnie mamy pod ręką w lodówce. Ten przepis to jeden z wielu świetnych sposobów, by zagospodarować nadmiar ugotowanych ziemniaków. Jest także sycącym dodatkiem do obiadu pełnym smaków, którym nikt nie może się oprzeć.
Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babciaPieczone plastry ziemniaków
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Obżarciuch, gdzie podobne ziemniaki podane są z ketchupem, a masa ma śmietanowy charakter. To jeden z podstawowych przepisów, ale ziemniaki takie dają też olbrzymie pole do eksperymentów, do których zachęcamy,
Składniki
- 6 dużych ugotowanych ziemniaków
- ½ kg kiełbasy, można część zastąpić boczkiem
- 150 g mozzarelli
- 1 średnia cebula
- Opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego i/lub węgierskiej pasty paprykowej
- Przyprawy: wędzona papryka, roztarty kmin rzymski, czosnek granulowany
- Sól, pieprz
Szybki ziemniaczany posiłek
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, wzdłuż lub w poprzek – według uznania. Blachę piekarnika smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry ziemniaków.
Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Do masy dodajemy startą mozzarellę. Jeśli ścieramy ją sami, to na tarce o grubych okach. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przyprawiając solą, pieprzem, kminem i papryką.
Do masy dodajemy pastę paprykową lub pomidorową i jogurt i jeszcze raz mieszamy. Farsz nakładamy na ziemniaki możliwie grubą warstwą. Danie zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wypróbuj też przepisy na talarki ziemniaczane i zupę z sezonowych produktów.