Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Kotlety mielone będą obłędnie soczyste, nie ma lepszego sposobu
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze. Dodanie do mięsa wieprzowego rozdrobnionych pieczarek sprawi, że stanie się ono bardziej aromatyczne i nabierze soczystości. Dawno nie jedliście tak smacznego obiadu.
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami
Pieczarki zawierają w sobie sporo wody. Część odparuje w czasie smażenia kotletów, a pozostała porcja sprawi, że mięsna masa stanie się wilgotna . Gotowe danie będzie rozpływało się w ustach.
Składniki:
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 200 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 duże jaja
- 40 g bułki tartej + do obtoczenia
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie pysznych i soczystych kotletów mielonych z pieczarką nie jest skomplikowane. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykuły i przekonajcie się sami.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Koniecznie dodajcie pieczarki
Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Warzywa wraz z mięsem mielonym i rozdrobnioną natką pietruszki umieszczamy w dużej misce. Na tarce o większych oczkach ścieramy oczyszczone pieczarki.
Wrzucamy je do pozostałych składników. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jaja. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety mielone.
Obtaczamy je w dodatkowej porcji bułki i smażymy po około 4 minuty na stronę
na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Osuszamy z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego.
Jak podać kotlety mielone z pieczarkami?
Do dania doskonale pasują klasyczne dodatki, czyli ziemniaki z wody i prosta surówka. Szczególnie polecamy kompozycję z udziałem pora — jeszcze bardziej podkreśli smak grzybów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Spróbujcie koniecznie dania z dodatkiem cukinii — nie jest wyczuwalna, a nada delikatności. Być może skusi was też patent na wyraziste w smaku kotlety mielone z piekarnika .