Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy dodatek do kotletów
Fot. Canva/CCat82

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy dodatek do kotletów

20 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który odmieni smak tego tradycyjnego dania. Dowiedz się, co należy dodać, a później przygotuj te pyszne kotlety na obiad. Przepis jest łatwy, a przygotowanie zajmuje chwilę.

Kotlety mielone uwielbiają wszyscy

Polacy kochają kotlety. Prym wiodą schabowe, a zaraz po nich zajmują się kotlety mielone . Ich delikatność i soczystość zachwyci każdego. Co ciekawe w łatwy sposób można ulepszyć ich smak.

O tym, jak to zrobić dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Kluczowy jest składnik, który odmieni smak całego dania. Kiedy zrobisz je po raz pierwszy, zachwycisz się tak bardzo, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.

jabłko.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Polacy nie znają tej ryby, a jest pyszna i zdrowa. Niedawno pojawiła się w Lidlu

W mielonych nie może zabraknąć tego składnika

Okazuje się, że do kotletów mielonych można dodać jabłko. Owoc nada im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. W dodatku będą o wiele bardziej soczyste, więc nie zastanawiaj się, czy warto zaryzykować, tylko poznaj przepis i zrób je na obiad. Potrzebne produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Nie pomijaj żadnego produktu, bo każdy jest niezbędny.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 zielone jabłka
  • 180 g bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z z jabłkiem

Mięso przełóż do miski i przypraw je pieprzem oraz solą. Obrana cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni. Przełóż ją do mięsa i dodaj musztardę, jajka, bułkę tartą. Umyte jabłka zetrzyj na tarce i przełóż je na do pozostałych składników.

Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, aby wszystkie produkty się ze sobą połączyły. Uformuj z niej kotlety i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na niej kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie obłędnie dobry. Sprawdź, jaki napój przygotować na upały oraz dowiedz się, co zmieni się w programie Magdy Gessler .

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Jak szybko, tanio i skutecznie wyczyścić okap? Tak w chwilę usuniesz tłusty osad
Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy