Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy dodatek do kotletów
Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który odmieni smak tego tradycyjnego dania. Dowiedz się, co należy dodać, a później przygotuj te pyszne kotlety na obiad. Przepis jest łatwy, a przygotowanie zajmuje chwilę.
Kotlety mielone uwielbiają wszyscy
Polacy kochają kotlety. Prym wiodą schabowe, a zaraz po nich zajmują się kotlety mielone . Ich delikatność i soczystość zachwyci każdego. Co ciekawe w łatwy sposób można ulepszyć ich smak.
O tym, jak to zrobić dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Kluczowy jest składnik, który odmieni smak całego dania. Kiedy zrobisz je po raz pierwszy, zachwycisz się tak bardzo, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.
W mielonych nie może zabraknąć tego składnika
Okazuje się, że do kotletów mielonych można dodać jabłko. Owoc nada im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. W dodatku będą o wiele bardziej soczyste, więc nie zastanawiaj się, czy warto zaryzykować, tylko poznaj przepis i zrób je na obiad. Potrzebne produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Nie pomijaj żadnego produktu, bo każdy jest niezbędny.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 2 zielone jabłka
- 180 g bułki tartej
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone z z jabłkiem
Mięso przełóż do miski i przypraw je pieprzem oraz solą. Obrana cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni. Przełóż ją do mięsa i dodaj musztardę, jajka, bułkę tartą. Umyte jabłka zetrzyj na tarce i przełóż je na do pozostałych składników.
Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, aby wszystkie produkty się ze sobą połączyły. Uformuj z niej kotlety i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na niej kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie obłędnie dobry. Sprawdź, jaki napój przygotować na upały oraz dowiedz się, co zmieni się w programie Magdy Gessler .