Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Fot. Canva/CCat82

Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety

11 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ulepsz tradycyjne kotlety mielone. Wystarczy zetrzeć na tarce jedne składnik i dodać go do mięsa. Z nim smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo soczyste. Spróbujesz i już nigdy nie będziesz robiła kotletów mielonych inaczej. Sposób jest banalnie prosty.

Sposób na doskonałe kotlety mielone

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są uwielbiane przez wszystkich i nie ma się co dziwić, ich smak potrafi zachwycić. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można je ulepszyć. I to w bardzo tani i szybki sposób.

Polega on na tym, że do masy na kotlety dodaje się jeden, zaskakujący składnik. Jest tani i dzięki niemu kotlety staną się bardziej soczyste oraz smaczniejsze. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej.

tarcie cukinii.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam

Nie może zabraknąć tego składnika

Jak już wspomniałem, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać jeden składnik. Jest nim cukinia. Na pewno nie kryjesz teraz zdumienia, ale zaufaj i spróbuj dodać to warzywo do masy na kotlety. Przekonasz się sama, że z nim smakują wybornie. Dodatkowo w tym przepisie cebula została zastąpiona szczypiorkiem. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne gramatury zostały umieszczone na liście poniżej.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 1 jajko
  • szczypior
  • 10 g musztardy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do miski. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól ją odrobiną soli i wymieszaj. Do miski dodaj mięso, jajko i przypraw pieprzem oraz solą. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wsyp odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej  kotlety. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na nim uformowane kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad i gotowe. Sprawdź nowy sposób na młodą kapustę oraz dowiedz się, jak zrobić kolorowe pierogi .

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/lemacpro
Wymieszaj banany z kakao i mąką a po godzinie podasz najlepsze ciasto, jakie jedli twoi goście
W końcu udało mi się zrobić kurczaka jak z KFC. Rodzina prosi o cały kubełek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy