Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Ulepsz tradycyjne kotlety mielone. Wystarczy zetrzeć na tarce jedne składnik i dodać go do mięsa. Z nim smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo soczyste. Spróbujesz i już nigdy nie będziesz robiła kotletów mielonych inaczej. Sposób jest banalnie prosty.
Sposób na doskonałe kotlety mielone
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są uwielbiane przez wszystkich i nie ma się co dziwić, ich smak potrafi zachwycić. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można je ulepszyć. I to w bardzo tani i szybki sposób.
Polega on na tym, że do masy na kotlety dodaje się jeden, zaskakujący składnik. Jest tani i dzięki niemu kotlety staną się bardziej soczyste oraz smaczniejsze. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej.
![tarcie cukinii.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_cukinii_3e734e6a2d.jpg)
Nie może zabraknąć tego składnika
Jak już wspomniałem, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać jeden składnik. Jest nim cukinia. Na pewno nie kryjesz teraz zdumienia, ale zaufaj i spróbuj dodać to warzywo do masy na kotlety. Przekonasz się sama, że z nim smakują wybornie. Dodatkowo w tym przepisie cebula została zastąpiona szczypiorkiem. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne gramatury zostały umieszczone na liście poniżej.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cukinia (ok. 250 g)
- 1 jajko
- szczypior
- 10 g musztardy
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do miski. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól ją odrobiną soli i wymieszaj. Do miski dodaj mięso, jajko i przypraw pieprzem oraz solą. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wsyp odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kotlety. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na nim uformowane kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad i gotowe. Sprawdź nowy sposób na młodą kapustę oraz dowiedz się, jak zrobić kolorowe pierogi .
![smażenie kotletów.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_kotletow_f2c2227c78.jpg)