Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi w trzech kolorach to hit u mnie w domu. Goście podziwiają i błagają o przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.05.2024 19:11

Pierogi w trzech kolorach to hit u mnie w domu. Goście podziwiają i błagają o przepis

kolorowe pierogi
fot. Canva

Co jest lepsze od pierogów na obiad? Trzy rodzaje pierogów na obiad! W dodatku w różnych kolorach! Dlatego, kiedy już przygotowujemy to danie, będące kwintesencją polskiej kuchni, warto pokusić się o dodatki do ciasta i trzy mniejsze porcje farszu zamiast jednej dużej. Mała zmiana robi tu wielką różnicę.

Kolorowe pierogi

O tym, że pierogi występują w niezliczonych ilościach smaków, wie każdy Polak. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że przekładać się to może także na ich kolory. Tak, tak – różne barwy dotyczyć mogą nie tylko farszów naszych sklejanych cudeniek, lecz także ich ciasta.

Pierogi takie wyglądają elegancko, a wręcz odświętnie, mimo że ich przygotowanie nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Nasza kuchnia pełna jest naturalnych barwników – zawarte są w warzywach i przyprawach, których używamy na co dzień! Proponujemy przepis na niezwykłe z wyglądu, niecodzienne „polskie ravioli” – stare dobre pierogi, ale eleganckie jak z Włoch. Podane są w trzech smakach – i trzech kolorach.

kolorowe uszka
fot. Canva
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego wina

Ciasto na pierogi w trzech kolorach

Przepis na wielokolorowe ciasto na pierogi różni się tylko barwiącymi dodatkami. Każdy może użyć swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu, by ciasto wyszło cienkie i sprężyste. Podajemy jednak sprawdzony przepis na takie ciasto bez jajek, z użyciem gorącej wody.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 g szpinaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Mąkę przesiewamy na stolnicę i doprawiamy solą. W kopczyku robimy wgłębienie, do którego nalewamy olej i gorącą wodę. Siekamy nożem i wstępnie zagniatamy ciasto.

Szpinak blendujemy z łyżeczką oleju na jednolitą masę. Koncentrat pomidorowy rozrzedzamy łyżeczką wody. Zagniecione ciasto pierogowe dzielimy na trzy równe części. Do jednego z nich dodajemy zblendowany szpinak. Do drugiego – koncentrat pomidorowy. Wszystkie trzy zagniatamy na jednolitą masę. Okrywamy je folią i odstawiamy na bok, by odpoczęły.

Różnokolorowy farsz do pierogów

Kolorowe pierogi sprawiają największą frajdę wtedy, kiedy ich farsz smakiem odpowiada barwie ciasta. Dlatego doskonałym wypełnieniem klasycznych, białych pierogów będzie nadzienie na ruskie, które łatwo przyrządzić według naszego doskonałego przepisu. Pozostały farsz przygotowujemy jako dwie wersje poniższego przepisu.

Składniki

  • 250 g ricotty
  • 200 g szpinaku
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól, pieprz

Ricottę z jajkiem mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Suszone pomidory siekamy lub blendujemy.

Wyrobioną masę z ricotty przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dzielimy na połowy. Do jednej dodajemy posiekany obgotowany szpinak. Do drugiej – suszone pomidory. Masę ze szpinakiem przyprawiamy dodatkowo gałką muszkatołową, a masę pomidorową – tymiankiem.

Białe ciasto faszerujemy farszem ruskim, zieloną – szpinakowym, a czerwoną – pomidorowym. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na rybę pieczoną w folii i racuchy bez drożdży ani proszku do pieczenia.

pierogi w trzech kolorach
fot. Canva