Pokrój młodą kapustę i włóż ją do pieca. Tylko 2 dodatki i oszalejesz z zachwytu
Łapmy ją, póki jest. Kapusta nie musi być tylko źródłem liści na gołąbki. Jej małe, jędrne główki mogą być wręcz najważniejszą częścią posiłku. Dlatego niektórzy mówią na nie „stek z kapusty”. Oto, jak łatwo go przyrządzić.
Pieczona młoda kapusta
Stek oznacza tu produkt, jedzony w całości z niewielką ilością zabiegów i przyprawiania. Kapusta jest niskokaloryczna, bardzo zdrowa, lecz także pełna w smaku, jeśli pozwolić jej zabłysnąć. Podsmażanie i dopiekanie wydobywa z liści esencjonalny, wyrazisty aromat.
Przepis na steki z młodej kapusty docenią osoby na diecie odchudzającej. Kombinacja tego warzywa, sosu jogurtowego i odrobiny oliwy to dokładnie to, czego trzeba, by najeść się do syta i uzupełnić dietę w niezbędne składniki odżywcze.
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego winaSteki z kapusty
Taki przepis funkcjonuje w wielu wariantach. Do bardziej odważnych kulinarnie należy kapusta polana sosem z pasty sezamowej tahini, która za sprawą popularności kuchni bliskowschodniej dostała się ostatnio do naszych sklepów. Pastę taką dobrze rozrobić z sokiem z limonki i kolendrą.
My jednak w poniższym przepisie zostajemy przy tradycyjnym wydaniu z sosem jogurtowym i twardym serem typu parmezan lub podobnego, dobrego do posypania makaronu. Sery takie występują w wielu wariantach i można wybrać dowolny z nich. Zalecamy natomiast do sosu oryginalny ser feta, ponieważ wyraźnie różni się on od zamienników pod nazwą „ser typu greckiego” lub „ser sałatkowy”.
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 1 garść startego parmezanu
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
- ½ kostki sera feta
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól, pieprz, oliwa
Smażona i pieczona kapusta
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy warstwę oliwy. Układamy kapustę i obsmażamy ze wszystkich stron, aż będzie rumiana.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Układamy ćwiartki kapusty zewnętrzną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wsuwamy ją do piekarnika na ok. 10 minut.
Twardy ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Orzechy drobno siekamy lub miksujemy. Po upływie 10 minut pieczenia, posypujemy kapustę serem i orzechami i odkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po tym czasie kapusta jest gotowa. W blenderze mieszamy fetę, jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Podajemy w osobnych kokilkach jako dodatek do kapusty.
Wypróbuj też przepisy na rybę pieczoną w folii i chleb z ziemniakami pieczonymi w ognisku.