Smakosze.pl Dieta Zetrzyj na tarce i wsyp do porannej kawy. Lista zalet nie ma końca
Fot. Canva/pixelshot

Zetrzyj na tarce i wsyp do porannej kawy. Lista zalet nie ma końca

28 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy? W takim razie musisz dowiedzieć się, z czym należy ją podawać, aby była jeszcze zdrowsza. Takie połączenie ma wiele cennych dla zdrowia właściwości szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taką kawę należy pić codziennie.

Kawa podstawą poranka

Poranki są trudne dla każdego z nas, a w obudzeniu się niewątpliwie pomaga kawa . Ten napój potrafi zdziałać prawdziwe cuda i każdego postawić na nogi. Nic dziwnego, bo dostarczona energia sprawia, że zdecydowanie lepiej funkcjonujemy.

Wbrew pozorom kawa może być również zdrowa. Zawarte w niej kwasy fenolowe, flawonoidy i kofeina sprawiają, że pozytywnie działa również na układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że kawa z jednym dodatkiem może być jeszcze zdrowsza.

imbir.jpg
Fot. Canva/Couleur
W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający

Kawa rozgrzewająca nie ma sobie równych

Okazuje się, że do kawy, podobnie jak do herbaty, można dodać imbir. W tym wypadku ten składnik może być sporym zaskoczeniem, ale naprawdę ma zastosowanie. Dzięki niemu wzmocnisz swoją odporność, bo jak wiadomo, imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest dobrym składnikiem w budowaniu odporności.

Poza tym kawa zyska na smaku, który stanie się bardziej korzenny. Cały napój będzie miał wyjątkowy aromat i rozgrzeje w nadchodzące zimne dni. Do takiej kawy warto dodać również odrobinę cynamonu, który zlikwiduje poziom złego cholesterolu. Niezbędne produkty znajdziesz na liście poniżej, a o tym, jak przygotować kawę, dowiesz się z przepisu w dalszej części.

Składniki:

  • 2 filiżanki espresso
  • kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
  • miód (opcjonalnie)

Kawa rozgrzewająca – jak ją przygotować?

Zaparz kawę w podanych proporcjach. W tym czasie imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Po starciu powinno być go około pół łyżeczki. Dodaj go do kubka, a następnie zalej go kawą.

Dodaj szczyptę cynamonu i opcjonalnie miód. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki i smaki się połączyły. Teraz kawa rozgrzewająca jest gotowa do spożycia. Pij ją o poranku, a nie tylko cię obudzi, ale też rozgrzeje.

ka wa.jpg
Fot. Canva/carlozalvarez
Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak
Sekret mielonych Gessler tkwi w 1 czynności. Nie każdy się nie na nią decyduje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy