Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj to na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Nigdy nie jadłem lepszych
Fot. Canva/Tanya145

Zetrzyj to na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Nigdy nie jadłem lepszych

9 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nigdy nie pomyślałabyś, żeby dodać ten jeden składnik do placków ziemniaczanych. Z nim smakują wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko dowiedz się, co to za składnik i dodaj go do swoich placków. Ich smak zachwyci każdego smakosza.

Placki ziemniaczane idealny pomysł na obiad

Zawsze myślałem, że nie da się ulepszyć placków ziemniaczanych. Bo jak można poprawić coś tak doskonałego? Ten przepis udowadnia jednak, że da się to zrobić.

Wszystko przez jeden składnik, który sprawi, że będą smakowały wybornie. Jest nim chrzan. Zdziwiona? Ja też byłem, ale zaufaj mi i zrób placki ziemniaczane z tego przepisu. Pamiętaj tylko, że tę wersję najlepiej podawać na słono.

starty chrzan.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Kupujesz w Biedronce lub Lidlu? Uważaj na oszustów

Co będzie ci potrzebne?

Składniki na te placki różnią się od tych w klasycznym wydaniu. Dlatego zerknij na listę poniżej i dokładnie sprawdź, czego będziesz potrzebowała. Wszystkie składniki powinnaś mieć w swojej kuchni. Nie zapomnij o najważniejszym, czyli chrzanie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 20 g bułki tartej
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 g chrzanu
  • 5 g sody oczyszczonej
  • pieprz
  • sól

Przepis na smaczne placki ziemniaczane

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Przełóż oba składniki do miski. Wbij jajka oraz wsyp mąkę, bułkę tartą oraz sodę oczyszczoną.

Na tarce zetrzyj obrany chrzan i dodaj go do miski. Wymieszaj ze sobą składniki  na jednolitą i gładką masę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą łyżki nakładaj na rozgrzaną patelnię odrobinę ciasta, formując z nich małe placki ziemniaczane. Smaż do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj ze śmietaną, a na pewno będą smakowały. Sprawdź, jaką zupę możesz gotować przez cały rok oraz dowiedz się, co musisz dodać do jarzynowej, aby była smaczniejsza .

smażnie plackó∑.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Weź kiwi i wbij łyżkę w ten sposób. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy