Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję do jarzynowej składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakuje 100 razy lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.03.2024 19:31

Dodaję do jarzynowej składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakuje 100 razy lepiej

sałatka jarzynowa w misce
fot. Canva

Smak sałatki jarzynowej można wzbogacać na wiele wymyślnych sposobów. Oto jeden z nich. Jedna z żelaznych pozycji na polskim świątecznym stole zyskuje dzięki jednemu dodatkowi nowy wymiar, a także odrobinę więcej zdrowotnych właściwości.

Idealna sałatka jarzynowa

Wiele sprawdzonych przepisów w polskiej kuchni jest tak uświęconych tradycją, że odstępowanie od nich będzie nie tylko bluźnierstwem, lecz także, delikatnie mówiąc, lekkomyślnością. Sałatka jarzynowa jednak do nich nie należy.

Jest mnóstwo dodatków, które dorzucamy do naszej jarzynowej. Ale jest jeszcze więcej takich, które możemy jeszcze dodać, by uczynić ją ciekawszą. Jednym z takich sposobów jest wędzona ryba, jak choćby tak popularny dziś w sklepach łosoś.

wędzony łosoś
fot. Canva
Babcia na Wielkanoc robiła mazurek pomarańczowy według Neli Rubinstein. Dziś nie wyobrażam sobie świąt bez niego Zaczynają się wybudzać. Mogą być nosicielami groźnych pasożytów

Ryba w jarzynowej

Dietetycy wciąż przypominają, że nasza dieta jest zbyt uboga w ryby. To cenne źródło m.in. kwasów omega stanowi zaledwie ułamek białkowych produktów w naszej diecie, a w ostatnich latach jemy go wręcz coraz mniej. Dlatego warto przemycić łososia na świąteczny stół nawet w sałatce warzywnej.

Składniki

  • 100 g plastrów wędzonego łososia
  • Kawałek korzenia selera
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z ½ limonki lub małej cytryny
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sałatka jarzynowa z łososiem

Gotujemy ziemniaki w mundurkach i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy, a najlepiej – używamy wygotowanych składników z rosołu. Ogórki kiszone kroimy w ćwiartki. Odkrawamy nożem pestki, a do sałatki zużywamy tylko twarde, chrupiące części, pokrojone w drobną kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie pióra lub drobną kostkę i w osobnej miseczce zalewamy na kilka minut sokiem z limonki. Majonez i jogurt mieszamy i dodajemy kilka kropel soku. Natkę pietruszki drobno siekamy, zostawiając małą gałązkę do dekoracji salaterki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, a plastry łososia rozdzielamy i kroimy w niewielkie paski.

Składniki mieszamy w salaterce. Cebulę dodajemy po odlaniu nadmiaru soku. Sałatkę mieszamy z sosem majonezowo-jogurtowym i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, by nabrała bardziej zwartej konsystencji, a smaki się połączyły.

Wypróbuj też przepisy na wiosenną sałatkę z szynką i jednogarnkowe spaghetti.

sałatka jarzynowa
fot. Canva