Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy
Fot. Canva/minemero

Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy

11 sierpnia 2024

Co podać na obiad? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane. Zrobisz je dzięki wyjątkowej metodzie tarcia ziemniaków. Efekt zachwyci i sprawi, że placki ziemniaczane zjesz z prawdziwym apetytem.

Chrupiące placki ziemniaczane na obiad

Placki ziemniaczane kochamy za smak i wyjątkową chrupkość. Jednak wcale nie tak łatwo ją uzyskać . Czasem placki nie są w ogóle chrupiące, a tylko miękkie. Co zrobić, żeby zachwycały chrupkością? Warto zetrzeć ziemniaki metodą 1:1.

To proste, wystarczy wziąć tarkę i ziemniaki na przemian trzeć na najgrubszych oczkach, a następnie na średnich oczkach . Metodę 1:1 stosujemy, aż zetrzemy wszystkie ziemniaki na placki ziemniaczane. Dzięki temu placki wyjdą chrupiące i pyszne. W sam raz na rodzinny obiad .

placki ziemniaczane
Fot. Canva/oksanashufrych
To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich

Jak zrobić placki ziemniaczane metodą1:1?

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 nieduża cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Zastosuj metodę 1:1, czyli ścieraj na przemian ziemniaki na tarce o najgrubszych oczkach . Następnie ścieraj na średnich i tak, aż zetrzesz wszystkie ziemniaki. Powstaną wiórki ziemniaczane różnej wielkości.

Teraz starte ziemniaki posól, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij jajko i wsyp mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju . Powinny uzyskać złoty kolor. Następnie placki ziemniaczane wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane, czyli chrupkość na talerzu

Placki ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące i smaczne. Taki rezultat zapewnia metoda 1:1, którą stosowaliśmy podczas tarcia ziemniaków . Polecam ją każdemu, który przepada za tym daniem. Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jedliście.

Danie będzie smakować z sosami, mięsami lub z kleksem kwaśnej śmietany . Warto wykorzystać ten przepis i metodę 1:1 w kuchni i przyrządzić chrupiące placki ziemniaczane. Pisaliśmy o tym, jak myć cukinie, by pozbyć się zanieczyszczeń i robaków. Podawaliśmy przepis na smaczną zapiekankę z doskonałym sosem .

placki ziemniaczane
Fot. Canva/fascinadora

Źródło: smaker.pl

Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni
Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy