Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.08.2024 18:53

To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich

ryba
Fot. Canva/Kzenon

Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.

Ryby, czyli którą wybrać?

Z rybami mamy pewien problem. Z jednej strony mamy świadomość, że należy często je jeść. Z drugiej strony wiemy, że ryby bywają naszpikowane rtęcią i metalami ciężkimi. Co więc mamy zrobić? W jaki sposób wybrać najzdrowszą rybę?

To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy, że sięgniemy po znaną i lubianą rybę. Dlaczego warto jeść pstrąga? Ta słodkowodna ryba jest bardzo zdrowa i z łatwością kupimy ją w Polsce. Pstrąga śmiało mogą jeść dzieci i dorośli. Każdemu wyjdzie to na zdrowie. 

pstrąg.jpg
Fot. Canva/gbh007
Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni

Dlaczego warto jeść pstrąga?

W polskich wodach znajdziemy trzy gatunki pstrąga. To pstrąg tęczowy, potokowy i łososiowy. W sklepach z łatwością kupimy pstrąga tęczowego. W naturze rzadko się rozmnaża, ale jest z powodzeniem hodowany w specjalnych warunkach. Ryba osiąga od 40 do 60 cm długości. 

Pstrąg tęczowy waży około 5 kg. Mięso tej smacznej ryby jest delikatne i niskokaloryczne. Polecane jest osobom, które chcą schudnąć i małym dzieciom. Warto, by tę wartościową rybę do swojej diety włączyły kobiety w ciąży i karmiąc piersią. Pstrąg tęczowy bogaty jest w kwasy omega-3 i w DHA, które odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i wzroku u dziecka.

Pstrąg, czyli smak i zdrowie na talerzu

Pstrąg żyje w czystych wodach. To dotyczy też pstrągów hodowlanych. Ryby nie przetrwałyby w brudnej wodzie. Te smaczne i zdrowe ryby nie są naszpikowane rtęcią i metalami ciężkimi. Znajdziemy w nich tak zdrowy kwas dokozahksaenowy, czyli DHA. Organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować.

Pstrąg jest bogaty w kwasy omega-3, które dobroczynnie wpływają na pracę serca i układ krążenia. Szczególnie ważne, by osoby, które chorują na serce, często jadły tę rybę. Będzie nie tylko smacznie, ale też zdrowo. Pisaliśmy o tym, czego nie dodawać do kawy. Podawaliśmy pyszny sposób na kruche schabowe. 

pstrąg
Fot. Canva/gbh007

Źródło: zdrowie.parenting.pl