Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i ułóż schab. Rodzina prosi mnie o ten obiad przynajmniej raz w tygodniu
Schab, który zachwyca delikatnością skusi każdego. Smaczny obiad z jego udziałem nie musi wymagać wiele pracy. Zastosujcie jedną sztuczkę, a będzie gotowy w mniej niż godzinę. Rodzina zje go w tempie ekspresowym.
Prosty w przygotowaniu obiad ze schabu
Przygotowanie schabu kojarzy się często ze smażeniem kotletów lub z długim duszeniem mięsa i podawaniem go w sosie. Obiad z udziałem tej wieprzowiny można zrobić jednak znacznie prościej, a efekty też was oczarują.
Jakiś czas temu znalazłam przepis, w którym mięso należało rozbić podobnie jak na klasyczny panierowany rarytas i ułożyć na startych na wiórki ziemniakach oraz pokrojonej cebuli. Całość zapiekało się pod pełną smaku pierzynką. Co dokładnie do niej trafiało? Informacje znajdziecie w dalszej części artykułu.
Przepis na wyśmienity schab
Schab pieczony w piekarniku jest bardziej soczysty i delikatny niż smażony czy duszony. Dodanie do niego prostego sosu i sera żółtego, które przyjemnie komponują się ze smakiem mięsa, sprawia, że danie zachwyca od pierwszego kęsa. Moja rodzina uwielbia ten obiad.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 5-7 średnich ziemniaków
- 2 niezbyt duże cebule
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 100 g majonezu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Z kilku prostych produktów w kilka chwil można wyczarować znakomity obiad dla całej rodziny. W dalszej części artykułu pokazuję, jakie to proste. Warto się skusić.
Jak zrobić pyszny schab na obiad? Wykorzystajcie piekarnik
Przyrządzanie dania rozpoczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Schab kroję na plastry o grubości około 1 cm i delikatnie rozbijam. Oprószam z obu stron solą oraz pieprzem.
Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o większych oczkach. Odciskam je z soku i łączę z odrobiną soli. Układam na dnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na warstwie warzywnych wiórków układam półtalarki z cebuli.
Teraz umieszczam kawałki schabu. Ich wierzch smaruję masą sporządzoną z sera, musztardy i majonezu. Przykrywam naczynie zwilżonym pergaminem i wstawiam do pieca na 20 minut. Usuwam papier i kontynuuję pieczenie przez kolejne 20 minut.
Jak podać schab z piekarnika?
Dodania warto podać surówkę lub pieczone warzywa. Piekarnik będzie uruchomiony przez 40 minut, więc przy okazji możecie upiec marchewkę, buraki lub pietruszkę. Podane z oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami będą przepysznym uzupełnieniem tego obiadu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na schab. Sprawdźcie jak upiec go ze śliwkami . Na obiad warto też podać pyszne kotlety schabowe z kością przyrządzone według receptury z 1860 roku .