Zmieniłem przepis na ciasto drożdżowe. Jest mniej kaloryczne, a tak samo smaczne
Deser do popołudniowej kawy lub herbatki to obowiązek u wielu osób. No bo w sumie fajnie przekąsić coś smacznego prawda? Szczególnie w towarzystwie ulubionego napoju. Niektóre słodkości mają jednak sporo kalorii, ale na szczęście nie to, na które przepis chcemy Wam zaproponować.
Co wybrać na podwieczorek?
Podwieczorek to świetna okazja do tego , żeby nie tylko napić się dobrej kawy lub herbaty , ale również przekąsić coś smacznego. Jako że zbliża się Tłusty Czwartek, to warto powoli przyzwyczajać się do pączków i faworków, które w ten dzień będą królować na polskich stołach .

Jeśli mamy ochotę na coś niskokalorycznego, to warto wybrać pyszne owoce . Pomarańcze, jabłka lub banany to nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu wartości odżywczych oraz witamin. Co natomiast powiecie na niskokaloryczne ciasto z jabłkami? Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić .

Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami to świetny wybór na popołudniową przekąskę . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka roślinnego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 2 żółtka
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina oleju kokosowego nierafinowanego (pachnie kokosem)
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka zimnego masła
- 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka płatków owsianych górskich
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak przygotować przepyszne ciasto drożdżowe?
Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste, a efekt w postaci niesamowitego smaku i świetnego aromatu z pewnością spełni Wasze oczekiwania.
W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Najpierw podgrzewamy mleko tak, aby uzyskało letnią temperaturę , czyli nie było zbyt gorące, ale też zbyt zimne. Do miski wkruszamy drożdże oraz dodajemy łyżkę cukru kokosowego. Wlewamy nasze letnie mleko. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Całość odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i ponownie mieszamy. Po chwili wlewamy nasz wcześniej przygotowany rozczyn, po czym dodajemy żółtka. Następnie zagniatamy starannie ciasto. Kiedy będzie dokładnie wyrobione, to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy najlepiej w ciepłe miejsce na około 30-40 minut .

W tym czasie formę o wymiar 25 cm na 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, po czym przekładamy do niej uzyskane ciasto. Wierzch naszego smakołyka wyrównujemy za pomocą dłoni nasmarowanej olejem kokosowym.
W kolejnym kroku myjemy jabłka, obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką cynamonu i mieszamy. Następnie wykładamy na ciasto .
Do małej miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, przekładamy zimne masło, cynamon i cukier kokosowy. Całość starannie i dokładnie ucieramy do momentu, aż uzyskamy okruchy . Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 70 stopni i wstawiamy do niego nasze ciasto, aby mogło jeszcze troszkę wyrosnąć. Po 10 minutach zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy mniej więcej 25-30 minut do chwili, aż wierzch się zarumieni . Później ciasto wyjmujemy i studzimy, po czym wyjmujemy z formy.
Na koniec delektujemy się smakiem przygotowanych słodkości .
Sprawdź przepis na fasolkę od Heni Foks . Zobacz, jak pozbyć się mrówek z ogrodu .