Smakosze.pl Przepisy Zmieniłem przepis na ciasto drożdżowe. Jest mniej kaloryczne, a tak samo smaczne
Fot. Canva

Zmieniłem przepis na ciasto drożdżowe. Jest mniej kaloryczne, a tak samo smaczne

22 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Deser do popołudniowej kawy lub herbatki to obowiązek u wielu osób. No bo w sumie fajnie przekąsić coś smacznego prawda? Szczególnie w towarzystwie ulubionego napoju. Niektóre słodkości mają jednak sporo kalorii, ale na szczęście nie to, na które przepis chcemy Wam zaproponować.

Co wybrać na podwieczorek?

Podwieczorek to świetna okazja do tego , żeby nie tylko napić się dobrej kawy lub herbaty , ale również przekąsić coś smacznego. Jako że zbliża się Tłusty Czwartek, to warto powoli przyzwyczajać się do pączków i faworków, które w ten dzień będą królować na polskich stołach .

Przepyszne faworki i pączki
Fot, Shutterstock/Longfin Media

Jeśli mamy ochotę na coś niskokalorycznego, to warto wybrać pyszne owoce . Pomarańcze, jabłka lub banany to nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu wartości odżywczych oraz witamin. Co natomiast powiecie na niskokaloryczne ciasto z jabłkami? Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić .

Dużo pysznych jabłek w jednym miejscu
Fot. Canva
Po prostu upchaj mięso mielone w szklance. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami to świetny wybór na popołudniową przekąskę . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 żółtka
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina oleju kokosowego nierafinowanego (pachnie kokosem)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jak przygotować przepyszne ciasto drożdżowe?

Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste, a efekt w postaci niesamowitego smaku i świetnego aromatu z pewnością spełni Wasze oczekiwania.

W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Najpierw podgrzewamy mleko tak, aby uzyskało letnią temperaturę , czyli nie było zbyt gorące, ale też zbyt zimne. Do miski wkruszamy drożdże oraz dodajemy łyżkę cukru kokosowego. Wlewamy nasze letnie mleko. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Całość odstawiamy na 10 minut.

W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i ponownie mieszamy. Po chwili wlewamy nasz wcześniej przygotowany rozczyn, po czym dodajemy żółtka. Następnie zagniatamy starannie ciasto. Kiedy będzie dokładnie wyrobione, to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy najlepiej w ciepłe miejsce na około 30-40 minut .

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przykryte ściereczką
Fot. Canva

W tym czasie formę o wymiar 25 cm na 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, po czym przekładamy do niej uzyskane ciasto. Wierzch naszego smakołyka wyrównujemy za pomocą dłoni nasmarowanej olejem kokosowym.

W kolejnym kroku myjemy jabłka, obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką cynamonu i mieszamy. Następnie wykładamy na ciasto .

Do małej miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, przekładamy zimne masło, cynamon i cukier kokosowy. Całość starannie i dokładnie ucieramy do momentu, aż uzyskamy okruchy . Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do 70 stopni i wstawiamy do niego nasze ciasto, aby mogło jeszcze troszkę wyrosnąć. Po 10 minutach zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy mniej więcej 25-30 minut do chwili, aż wierzch się zarumieni . Później ciasto wyjmujemy i studzimy, po czym wyjmujemy z formy.

Na koniec delektujemy się smakiem przygotowanych słodkości .

Sprawdź przepis na fasolkę od Heni Foks . Zobacz, jak pozbyć się mrówek z ogrodu .

Pomaga schudnąć, chrupie jak czipsy i jest 100 razy zdrowsza. Ta przekąska to hit
Wydrąż kapustę i wypchaj dodatkami po brzegi. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy