Wydrąż kapustę i wypchaj dodatkami po brzegi. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Na hasło „faszerowana kapusta” na myśl przychodzą nam od razu gołąbki. Są jednak inne rozwiązania. Oto jedno z nich.
Kapusta z mięsem na obiad
Kapusta to jeden z tych produktów, który do naszej diety raczej przemycamy, zamiast z dumą stawiać ją na pierwszym miejscu. To ostatnie, owszem, przynależy kapuście kiszonej, która jest podstawą wielu fantastycznych dań. Jednak słodka kapusta to produkt warty także naszego większego zainteresowania.
Jednym z powodów jest fakt, że warzywo to jest jednocześnie niskokaloryczne i bardzo sycące. Sprawia to, że wiele przepisów na dania z kapusty jest albo wprost określanych jako dietetyczne, albo przynajmniej można po nich oczekiwać podobnych efektów. Wreszcie – kapusta w tej ilości, w której użyta została w tym przepisie, jest zamiennikiem ryżu, ziemniaków czy innego źródła węglowodanów, które zazwyczaj podajemy z mięsem na obiad.

Wydrąż główkę kapusty i ugotuj z mięsem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Recept Nelli. Sam przepis jest bazowy – można zmieniać w nim wiele składników, zachowując sam pomysł na taki obiad. Nelli dodaje na przykład dużo masła, które nieco przekreśli dietetyczny efekt naszego obiadu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mięsa, np. wołowiny na gulasz
- 100 g tłustej karkówki
- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 duży ziemniak
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, ulubione przyprawy

Gotujemy kapustę faszerowaną na obiad
Pokrojone w kostkę mięso (bez najbardziej tłustych części) wrzucamy do miski. Dodajemy warzywa – obrane i pokrojone w kawałki podobnej wielkości jak mięso. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko mieszamy w misce.
Kapustę oczyszczamy z wierzchu. Skrawamy delikatnie koniuszek głąba od dołu. Od góry ścinamy „pokrywkę” na ok. 3 cm od wierzchu. Odkładamy ją na wierzch, a kapustę wydrążamy.

Na dnie kapuścianej miseczki układamy tłuste mięso. Na nie wykładamy pozostałą masę. Zalewamy oliwą i nakrywamy pokrywką, którą również od wewnątrz skrapiamy oliwą.
Kapustę układamy w dopasowanym wielkością garnku wyściełanym od dołu okrawkami wydrążonymi z główki. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę. Następnie delikatnie wyjmujemy z garnka i podajemy na obiad na półmisku.
Wypróbuj też przepis na kluseczki ziemniaczane i przygotuj się na sezon na czosnek niedźwiedzi.






































