Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż kapustę i wypchaj dodatkami po brzegi. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.02.2025 12:39

Wydrąż kapustę i wypchaj dodatkami po brzegi. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

kapusta faszerowana
Fot. youtube.com/ReceptNelli

Na hasło „faszerowana kapusta” na myśl przychodzą nam od razu gołąbki. Są jednak inne rozwiązania. Oto jedno z nich.

Kapusta z mięsem na obiad

Kapusta to jeden z tych produktów, który do naszej diety raczej przemycamy, zamiast z dumą stawiać ją na pierwszym miejscu. To ostatnie, owszem, przynależy kapuście kiszonej, która jest podstawą wielu fantastycznych dań. Jednak słodka kapusta to produkt warty także naszego większego zainteresowania.

Jednym z powodów jest fakt, że warzywo to jest jednocześnie niskokaloryczne i bardzo sycące. Sprawia to, że wiele przepisów na dania z kapusty jest albo wprost określanych jako dietetyczne, albo przynajmniej można po nich oczekiwać podobnych efektów. Wreszcie – kapusta w tej ilości, w której użyta została w tym przepisie, jest zamiennikiem ryżu, ziemniaków czy innego źródła węglowodanów, które zazwyczaj podajemy z mięsem na obiad.

drążenie kapusty
Fot. youtube.com/ReceptNelli
Polacy jedzą bez zastanowienia, a to najgorszy dodatek do schabowego. Niszczy zdrowie

Wydrąż główkę kapusty i ugotuj z mięsem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Recept Nelli. Sam przepis jest bazowy – można zmieniać w nim wiele składników, zachowując sam pomysł na taki obiad. Nelli dodaje na przykład dużo masła, które nieco przekreśli dietetyczny efekt naszego obiadu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g mięsa, np. wołowiny na gulasz
  • 100 g tłustej karkówki
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, ulubione przyprawy
krojenie warzyw
Fot. youtube.com/ReceptNelli

Gotujemy kapustę faszerowaną na obiad

Pokrojone w kostkę mięso (bez najbardziej tłustych części) wrzucamy do miski. Dodajemy warzywa – obrane i pokrojone w kawałki podobnej wielkości  jak mięso. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko mieszamy w misce.

Kapustę oczyszczamy z wierzchu. Skrawamy delikatnie koniuszek głąba od dołu. Od góry ścinamy „pokrywkę” na ok. 3 cm od wierzchu. Odkładamy ją na wierzch, a kapustę wydrążamy.

mieszanie warzyw
Fot. youtube.com/ReceptNelli

Na dnie kapuścianej miseczki układamy tłuste mięso. Na nie wykładamy pozostałą masę. Zalewamy oliwą i nakrywamy pokrywką, którą również od wewnątrz skrapiamy oliwą.

Kapustę układamy w dopasowanym wielkością garnku wyściełanym od dołu okrawkami wydrążonymi z główki. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę. Następnie delikatnie wyjmujemy z garnka i podajemy na obiad na półmisku.

Wypróbuj też przepis na kluseczki ziemniaczane i przygotuj się na sezon na czosnek niedźwiedzi.

upieczona kapusta
Fot. youtube.com/ReceptNelli