Znajoma dała mi przepis na marynowaną cukinię. Cała tajemnica tkwi w sosie, przetwory pasują do wszystkiego
Znajoma poczęstowała mnie ostatnio pyszną marynowaną cukinią. Intensywny warzywny sos od razu przypadł mi do gustu. Poprosiłam o przepis i zdziwiłam się, jak prosta jest ta receptura. W sobotę zamierzam przygotować własny zapas.
Ta marynowana cukinia przyda się w każdej kuchni
Cukinia marynowana mojej koleżanki zachwyca słodko-kwaśnym smakiem. Nie brak jej także odrobiny pikantności. Będzie idealnie komponować się z ryżem, makaronem czy jako dodatek do mięsa. Sprawdzi się jako szybki obiad do podgrzania i z pewnością zasmakuje każdemu.
Przygotowanie cukinii marynowanej jest banalnie prostej. Poza tytułowym warzywem potrzebujesz do niej zaledwie kilka składników. Cebula, papryka, czosnek i aromatyczne przyprawy stworzą niezwykle apetyczną całość. Lepiej uważaj, bo tak przygotowana cukinia marynowana znika ze słoików błyskawicznie.
Przepis na słodko-kwaśną cukinię marynowaną
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić wyśmienitą marynowaną cukinię?
Przygotuj warzywa do przetworów . Cukinię i cebulę oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż je do miski i zasyp solą . Pozostaw pod przykryciem na 2-3 godziny , aby puściły sok.
Czosnek do marynowanej cukinii obierz i drobno posiekaj . Podsmaż go w garnku na rozgrzanym oleju oleju. Dodaj do niego sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory . Na koniec dorzuć cukinię z cebulą wraz z wodą, którą puściły i duś całość pod przykryciem przez 20-25 minut.
Przygotuj zalewę do marynowanej cukinii . W osobnym naczyniu połącz ocet z miodem i koncentratem pomidorowym. Miksturę dodaj do podduszonych warzyw i trzymaj na ogniu przez kolejne 10-15 minut . Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chili.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki . Napełnij naczynia warzywami, zakręć i pasteryzuj w garnku przez ok. 20 minut . Po upływie tego czasu dokręć nakrętki, ustaw przetwory do góry dnem i odstaw do ostudzenia . Kiedy będą już chłodne przenieś je w suche i zacienione miejsce . To niecodzienne warzywo idealnie nadaje się do marynowania . Tak przyrządzona surówka z cukinii zachwyci smakiem najbardziej wybredne osoby .