Smakosze.pl Przepisy Znajoma dała mi przepis na marynowaną cukinię. Cała tajemnica tkwi w sosie, przetwory pasują do wszystkiego
Materiał YouTube z kanału Kuchnia Marioli

Znajoma dała mi przepis na marynowaną cukinię. Cała tajemnica tkwi w sosie, przetwory pasują do wszystkiego

11 września 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znajoma poczęstowała mnie ostatnio pyszną marynowaną cukinią. Intensywny warzywny sos od razu przypadł mi do gustu. Poprosiłam o przepis i zdziwiłam się, jak prosta jest ta receptura. W sobotę zamierzam przygotować własny zapas.

Ta marynowana cukinia przyda się w każdej kuchni

Cukinia marynowana mojej koleżanki zachwyca słodko-kwaśnym smakiem. Nie brak jej także odrobiny pikantności. Będzie idealnie komponować się z ryżem, makaronem czy jako dodatek do mięsa. Sprawdzi się jako szybki obiad do podgrzania i z pewnością zasmakuje każdemu.

Przygotowanie cukinii marynowanej jest banalnie prostej. Poza tytułowym warzywem potrzebujesz do niej zaledwie kilka składników. Cebula, papryka, czosnek i aromatyczne przyprawy stworzą niezwykle apetyczną całość. Lepiej uważaj, bo tak przygotowana cukinia marynowana znika ze słoików błyskawicznie.

cukinia do marynowania.jpg
Canva / ildipapp
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło wilgotne? Mama dała mi cenną wskazówkę, niewiele osób o tym wie

Przepis na słodko-kwaśną cukinię marynowaną

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienitą marynowaną cukinię?

Przygotuj warzywa do przetworów . Cukinię i cebulę oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż je do miski i zasyp solą . Pozostaw pod przykryciem na 2-3 godziny , aby puściły sok.

Czosnek do marynowanej cukinii obierz i drobno posiekaj . Podsmaż go w garnku na rozgrzanym oleju oleju. Dodaj do niego sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory . Na koniec dorzuć cukinię z cebulą wraz z wodą, którą puściły i duś całość pod przykryciem przez 20-25 minut.

Przygotuj zalewę do marynowanej cukinii . W osobnym naczyniu połącz ocet z miodem i koncentratem pomidorowym. Miksturę dodaj do podduszonych warzyw i trzymaj na ogniu przez kolejne 10-15 minut . Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chili.

Przygotuj czyste i wyparzone słoiki . Napełnij naczynia warzywami, zakręć i pasteryzuj w garnku przez ok. 20 minut . Po upływie tego czasu dokręć nakrętki, ustaw przetwory do góry dnem i odstaw do ostudzenia . Kiedy będą już chłodne przenieś je w suche i zacienione miejsce . To niecodzienne warzywo idealnie nadaje się do marynowania . Tak przyrządzona surówka z cukinii zachwyci smakiem najbardziej wybredne osoby .

gotowa cukinia w słoikach.jpg
Materiał YouTube z Kanału ZARAZENI PASJAMI
Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte
Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy