Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.09.2023 18:18

Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa

krupnik
Canva/Dar1930

Krupnik jest smaczną i pożywną zupą. Warto ją jeść, gdy zrobi się chłodniej. Ta zupa rozgrzeje nas i nasyci. Polecam przepis mojego dziadka na tę smaczną zupę. Mięso, na którym dziadek gotował krupnik, jest już niemal zapomniane. Warto dodać je do tej smacznej zupy.

Krupnik, czyli smaczna zupa

Krupnik jest bardzo pożywną zupą. Zawiera kaszę jęczmienną, ziemniaki i wiele innych warzyw, które dodają smaku krupnikowi. To gęsta i treściwa zupa, która zaspokoi apetyt każdego głodomora. Dodatkowo porządnie nas rozgrzeje, gdy za oknem będzie chłodno, a o lecie już zapomnimy.

Krupnik zwykle gotujemy na żeberkach. Jednak mój dziadek robił zupełnie inaczej. Te pożywną zupę gotował na golonce. To mięso, którego już niezbyt często używa się w kuchni. Polecam przepis mojego dziadka na krupnik na golonce.

golonka
Canva/witoldkr1
Ścieram na tarce i dodaję do masy na mielone. Wychodzą 100 razy bardziej soczyste niż zwykłe

Jak ugotować krupnik na golonce?

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pieprz czarny w ziarnach
  • sól
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ¼ selera
  • natka pietruszki

Umyte i oczyszczone golonki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Mięso powinno być przykryte wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmujemy golonki z garnka i oddzielamy mięso.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę jęczmienną płuczemy, a wywar z mięsa przecedzamy. Dodajemy do niego kasze, pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy jeszcze około 12 minut.

Golonka na końcu, czyli krupnik od dziadka

Pod koniec gotowania dodajemy mięso z golonek, sól, pieprz i natkę pietruszki. Zupa jest gotowa do podania. Jest bardzo smaczna i treściwa. Możemy ją jeść nawet zamiast drugiego dania, bo jest tak pożywna.

Warto dodać, że krupnik jest jeszcze smaczniejszy, gdy później się go podgrzewa. Nabiera wyjątkowego smaku, a golonki są mięsem, które idealnie pasują do tej zupy. Ugotujcie krupnik właśnie na tym mięsie. Pisaliśmy o zupie, którą uwielbiają dzieci. Podawaliśmy przepis na kapuśniak z Kujaw. 

krupnik
Canva/Dar1930

Źródło: przyslijprzepis.pl