Smakosze.pl

YouTube/@MenuDorotki

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło wilgotne? Mama dała mi cenną wskazówkę, niewiele osób o tym wie

10 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy zdarza się wam, że ciasto drożdżowe wychodzi zbyt suche i twarde? Przecież powinno być wilgotne i pełne smaku. Odkąd stosuje się do wskazówki mamy, to ciasto drożdżowe wychodzi mi wprost idealne. Jest wilgotne i pyszne. Polecam sposób mamy na wilgotne ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe, czyli pyszny wypiek

Ciasto drożdżowe smakuje latem z dodatkiem owoców, ale też jest lubiane właściwie o każdej porze roku. Wszystko dzięki smakowi tego wypieku. Idealne ciasto drożdżowe powinno być aromatyczne, słodkie i przede wszystkim wilgotne. Jednak z tą ostatnią kwestią czasem mamy problem.

Niestety zdarza się, że tak lubiane ciasto drożdżowe wychodzi zbyt suche i kruche. Nie powinno tak być, bo ciasto drożdżowe to smak i wyjątkowa wilgotność. Za to właśnie je kochamy. Jednak jest sposób, by sprawić, że ciasto drożdżowe wyszło nam wilgotne. Polecam sposób mojej mamy. 

ciasto drożdżowe
Canva/Margit_Roth
placki ziemniaczane

Okrasa złamał przepis na placki ziemniaczane. Wyrzucił jeden podstawowy skladnik

CZYTAJ DALEJ

Sposób na wilgotne ciasto drożdżowe

Ważny jest dobór masła, którego używamy do przygotowania ciasta drożdżowego. Zrezygnujcie z używania margaryny, bo ma zbyt mało tłuszczu. Jednak wskazówka, którą dała mi mama, żeby ciasto wyszło wilgotne, to kulinarny strzał w 10! Mama poradziła mi, by do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

Ten sposób sprawi, że woda będzie parowała i tym samym wpływała na konsystencję i wilgotność ciasta drożdżowego. Efektem będzie wilgotny wypiek o miękkiej skórce i pysznym wnętrzu. Po pieczeniu należy przygotować polewę do ciasta. Warto zrobić lukier, bo dodatkowo podtrzyma wilgoć w środku ciasta. 

Idealne ciasto drożdżowe, czyli palce lizać

Wskazówka ze wstawieniem naczynia z wodą do piekarnika podczas pieczenia ciasta drożdżowego jest skuteczna i sprawdzona. Odkąd stosuje się do rady, którą dostałam od mamy, ciasto drożdżowe zawsze mi wychodzi. Jest takie, jakie powinno być, czyli wilgotne i aromatyczne. 

Ten wyśmienity deser stał się moim daniem popisowym. Ciasto drożdżowe można podawać z sezonowymi owocami, z polewą lub lukrem. Wykorzystanie sposobu na zrobienie wilgotnego ciast drożdżowego zapewni nam udany wypiek. Dokładki na pewno będą konieczne. Pisaliśmy o cieście drożdżowym bez wyrabiania. Podawaliśmy przepis na to ciasto od babci Maryny. 

ciasto drożdżowe
Canva/Dar1930

Źródło: przepisy.pl

Zupa z zielonych warzyw

Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte

CZYTAJ DALEJ
krupnik

Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >