Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło wilgotne? Mama dała mi cenną wskazówkę, niewiele osób o tym wie
Czy zdarza się wam, że ciasto drożdżowe wychodzi zbyt suche i twarde? Przecież powinno być wilgotne i pełne smaku. Odkąd stosuje się do wskazówki mamy, to ciasto drożdżowe wychodzi mi wprost idealne. Jest wilgotne i pyszne. Polecam sposób mamy na wilgotne ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe, czyli pyszny wypiek
Ciasto drożdżowe smakuje latem z dodatkiem owoców, ale też jest lubiane właściwie o każdej porze roku. Wszystko dzięki smakowi tego wypieku. Idealne ciasto drożdżowe powinno być aromatyczne, słodkie i przede wszystkim wilgotne. Jednak z tą ostatnią kwestią czasem mamy problem.
Niestety zdarza się, że tak lubiane ciasto drożdżowe wychodzi zbyt suche i kruche. Nie powinno tak być, bo ciasto drożdżowe to smak i wyjątkowa wilgotność. Za to właśnie je kochamy. Jednak jest sposób, by sprawić, że ciasto drożdżowe wyszło nam wilgotne. Polecam sposób mojej mamy.
Okrasa złamał przepis na placki ziemniaczane. Wyrzucił jeden podstawowy skladnikSposób na wilgotne ciasto drożdżowe
Ważny jest dobór masła, którego używamy do przygotowania ciasta drożdżowego. Zrezygnujcie z używania margaryny, bo ma zbyt mało tłuszczu. Jednak wskazówka, którą dała mi mama, żeby ciasto wyszło wilgotne, to kulinarny strzał w 10! Mama poradziła mi, by do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Ten sposób sprawi, że woda będzie parowała i tym samym wpływała na konsystencję i wilgotność ciasta drożdżowego. Efektem będzie wilgotny wypiek o miękkiej skórce i pysznym wnętrzu. Po pieczeniu należy przygotować polewę do ciasta. Warto zrobić lukier, bo dodatkowo podtrzyma wilgoć w środku ciasta.
Idealne ciasto drożdżowe, czyli palce lizać
Wskazówka ze wstawieniem naczynia z wodą do piekarnika podczas pieczenia ciasta drożdżowego jest skuteczna i sprawdzona. Odkąd stosuje się do rady, którą dostałam od mamy, ciasto drożdżowe zawsze mi wychodzi. Jest takie, jakie powinno być, czyli wilgotne i aromatyczne.
Ten wyśmienity deser stał się moim daniem popisowym. Ciasto drożdżowe można podawać z sezonowymi owocami, z polewą lub lukrem. Wykorzystanie sposobu na zrobienie wilgotnego ciast drożdżowego zapewni nam udany wypiek. Dokładki na pewno będą konieczne. Pisaliśmy o cieście drożdżowym bez wyrabiania. Podawaliśmy przepis na to ciasto od babci Maryny.
Źródło: przepisy.pl