Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.09.2023 18:46

Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte

Zupa z zielonych warzyw
YouTube/KatarzynaTOP

Czy lubicie jeść zupy? Ja za nimi przepadam i zwykle jadałam ogórkową i pomidorową. Jednak odkąd dostałam przepis na zupę, która jest nie tylko smaczna, ale pomaga schudnąć, to robię ją minimum raz na tydzień. Polecam przepis na tę znakomitą zupę. 

Zupa, czyli co na obiad?

W okresie letnim jedliśmy botwinkę, chłodnik lub szczawiową. Te zupy były najlepsze, gdy żar lał się z nieba. Jednak teraz robię zupę, która jest lepsza od ogórkowej i pomidorowej, a te lubię najbardziej. Jednak przepis na zupę, która pomaga schudnąć, jest najlepszy.

Polecam recepturę na tę smaczną zupę, która zawiera dużo warzyw i szybko zrobisz ją w swojej kuchni. Jest zdrowa, pyszna i pomaga schudnąć. Teraz tę zupę gotuję minimum raz w tygodniu. Polecam, bo jest wyjątkowo smaczna i sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. 

warzywa
Canva/RitaE
Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto "Marcinek". Moje dzieci nie chcą słyszeć o innych deserach

Jak zrobić zupę z zielonych warzyw?

Składniki:

  • marchewka
  • papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kalarepa
  • 400 g brokułów
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • woda
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

Warzywa myjemy i marchewki kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju w garnku. Dorzucamy marchewkę i dusimy kilka minut w garnku. 

Kalarepę obieramy i kroimy. Brokuł dzielimy na różyczki. Warzywa dorzucamy do garnka. Mieszamy i dolewamy wodę. Warzywa powinny być nią przykryte. Gotujemy do miękkości. 

Zupa z zielonych warzyw, czyli jedz zdrowo

Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki. Mieszamy i blendujemy. Zupę podajemy z jajkami na twardo. Można jeść ją też z pieczywem. 

Zupę z zielonych warzyw szybko przygotujemy na obiad. Jest ona bardzo zdrowa, smaczna i sprzyja chudnięciu. Bogata jest w warzywa oraz witaminy i minerały. Będzie smakowała nie tylko osobom, które dbają o linię. Pisaliśmy o innej zupie, dzięki której można schudnąć. Podawaliśmy przepis na kapuśniak z Kujaw. 

zupa
YouTube/KatarzynaTOP

Źródło: Youtube/@KatarzynaTOP