Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce cukinię i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.07.2023 20:40

Zetrzyj na tarce cukinię i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji

tarcie cukinii
Canva / Debbi Smirnoff

Cukinia jest jednym z wielu pysznych smaków lata. Doskonale pasuje do surówek i smakuje z innymi warzywami. Polecamy posty przepis na surówkę z cukinią w roli głównej. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Spróbuj koniecznie i ciesz się jej smakiem. 

Cukinia, czyli smak lata na talerzu

Cukinię cenimy za delikatny orzechowy smak i wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Psuje na grilla, do surówek, przetworów, makaronów i zapiekanek. Jest smaczna i zdrowa. Jej jedzenie dostarcza nam witamin: A, C i B oraz sodu, fosforu, potasu i żelaza. 

Cukinia pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, odpornościowy i nerwowy. Jest to warzywo lekkostrawne i niskokaloryczne. Warto z cukinii przyrządzić pyszną surówkę jak z najlepszej restauracji. Dodatki znajdziesz w swojej kuchni.

Robię je zamiast kotletów mielonych i chudnę w oczach. Każdy zachwala ten smak

Jak przyrządzić surówkę z cukinii?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki 
  • ½ cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Cukinię myjemy i obieramy ze skóry. Jabłka i marchewkę też obieramy i ścieramy na tarce. Do surówki dolewamy oliwę z oliwek i sok z połowy cytryny.

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Ponownie mieszamy. Surówkę wkładamy na 30 minut do lodówki. Jest już gotowa i możemy podawać ją do obiadu.

Surówka z cukinii, czyli porcja witamin

Surówka z cukinii będzie smacznym dodatkiem do letniego obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych i wegetariańskich. Doskonale będzie też smakować z kanapkami i przekąskami. Ta prosta w przygotowaniu surówka smakuje jak z restauracji.

Jest prawdziwą bombą witaminową. Jabłko dostarcza nam kolejnej porcji witamin. Zawiera witamin C, B, E oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, siarka i magnez. Dodatkowo z tą surówką zjadamy solidną porcję beta-karotenu i antyoksydantów. Pisaliśmy o pysznych kotletach z cukinii.  Podawaliśmy też przepis na zapiekankę z cukinii. 

surówka z cukinii
Canva/MaxLisi

Źródło: Youtube/@HeniaFoksprzepismamypl