Smakosze.pl Przepisy Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku
Fot. YouTube/Searching For Taste

Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zupa ogórkowa może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy dodać do niej 1 niespodziewany składnik. Ten sposób dostałem od znajomej i teraz korzystam z niego nieustannie. Czytaj dalej, a chętnie się nim z tobą podzielę.

Zupa ogórkowa smaczna jak nigdy dotąd

Polacy uwielbiają zupy. Nic więc dziwnego, że w naszych jadłospisach znalazło się ich aż tak wiele. Jedną z najbardziej lubianych jest zupa ogórkowa.

Moja znajoma gotuje jedną lepszych zup ogórkowych. Od dawna prosiłem ją o przepis, jednak dopiero ostatnio podzieliła się nim ze mną. Długo nie chciała tego zrobić, ponieważ do swojej ogórkowej dodaje jeden tajemniczy składnik, który odmienia jej klasyczny smak. Dowiesz się o nim więcej z dalszej części artykułu.

boczek.jpg
Fot. Canva/oceane2508
Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja

Nie może zabraknąć tego składnika

Wiadomo, że nieodłącznym składnikiem tej zupy są kiszone ogórki, bo to właśnie one sprawiają, że ta zupa smakuje aż tak dobrze. Nie każdy jednak wie, że można dodać także podsmażony boczek. Właśnie tak robi moja znajoma i to  ten składniki odmienia smak zupy. Dodaj go, a już zawsze będziesz gotować ogórkową właśnie w ten sposób. Listę z potrzebnymi produktami oraz przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 3 l bulionu
  • 1 kg kiszonych ogórków
  • 250 g boczku w kawałku
  • 1 kg ziemniaków
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól

Zupa ogórkowa

Zacznij od pokrojenia boczku w małą kostkę. Następnie podsmaż go na patelni, do momentu zarumienienia. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podgotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Bulion przelej do garnka. Dodaj do niego starte ogórki, podsmażony boczek oraz podgotowane ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, delikatnie przypraw zupę solą oraz pieprzem. Na koniec zabiel zupę śmietaną i gotowe. Podawaj na obiad, a domownicy z całą pewnością docenią jej smak. Sprawdź przepis Okrasy na zaskakujący farsz do pierogów oraz sprawdź domowy sposób na zarazę ziemniaczaną .

ogórkowa.jpg
Fot. Canva/kwasny221
Takie ogórki kanapkowe nastawiam co sezon. Wszystkie kiszone i małosolne mogą się schować
Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy