Takie ogórki kanapkowe nastawiam co sezon. Wszystkie kiszone i małosolne mogą się schować
Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przepis na ogórki kanapkowe jest właśnie dla ciebie. Te warzywa w zalewie z curry będą idealne na przekąski i kanapki. Wypróbuj recepturę dzięki, której zrobisz ogórki o wiele lepsze od kiszonych i małosolnych.
Ogórki kanapkowe, czyli pyszności na talerzu
Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych i małosolnych, to zerknij też na ten przepis. Stał się hitem w moim domu. Wszystko dlatego, że ogórki kanapkowe wychodzą, że palce lizać. Chrupiące i ostre w smaku nie mają sobie równych.
Rodzina się nimi zajada, a ja chętnie robię z nich surówki i podaję do obiadu. Ogórki kanapkowe smakują mi dużo lepiej od ogórków małosolnych i kiszonych. Zalewa curry to sekret smaku ogórków kanapkowych. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ten sernik na zimno będzie hitem wakacji. Ciasta z cukierni nie mają przy nim szansJak zrobić ogórki kanapkowe?
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 2 szklanki octu 10%
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka curry
- koper
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- gorczyca
Przygotowanie ogórków kanapkowych zacznij od umycia i przebrania ogórków. Wybierz te o podobnej wielkości. Pokrój je w plastry i zajmij się zalewą. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i sól. Pamiętaj też o curry.
Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj zalewę. Do wcześniej wyparzonych słoików włóż po małym kawałku kopru. Wrzuć gorczycę, kulkę ziela angielskiego i pieprz. Ogórki weź do ręki, wyrównaj i włóż do słoików. Zalewę przed wlaniem pomieszaj. Gdy przestygnie, wlej do słoików.
Ogórki kanapkowe dla całej rodziny
Słoiki z ogórkami dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyłączamy gaz i wyjmujemy słoiki, by już się nie gotowały. Słoiki odstawiamy, bo ogórki kanapkowe są najsmaczniejsze, gdy postoją kilka tygodni.
Wyróżniają się ostrym i jednocześnie lekko słodkim smakiem. Mają ładny kolor i kwaśno-winne nuty. Dzięki temu przepisowi ten rarytas trafi na twój stół. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne paszteciki z kilku składników. Radziliśmy, jak zrobić sałatkę najlepszą do dań z grilla.
Źródło: YouTube/KuchniaMarioli
Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli