Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie da
Dosłownie dwa składniki. Czy to możliwe? Tak, to ciast jest nawet prostsze niż te przygotowywane z domowej mieszanki. Schłodzone jest doskonałym akompaniamentem letnich deserów, a przygotowanie go wymaga dosłownie kilku kroków.
Sernik na zimno
To ciasto, wbrew pozorom, jest najprawdziwszym sernikiem na zimno. Oprócz sera zawiera jeszcze tylko jeden składnik. Jest nią galaretka owocowa. Dlatego ciasto to może mieć dowolny smak i kolor.
Ci, którym przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje się zbyt proste, mogą decydować się na urozmaicenie przepisu na równie proste sposoby jak samo przygotowanie. Można np. wyłożyć formę dodatkowo plasterkami owoców, a także mieszać smaki i aromaty.
Weź ogórki kiszone, ser i szynkę i zawiń w ciasto francuskie. To idealny pomysł na kolacjęOwocowy sernik na zimno
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Domowa Anna, gdzie zaproponowany jest sernik na zimno o smaku kiwi. Warto wypróbować chyba najbardziej letnią wersję smakową – cytrynową lub cytrynowo-miętową.
Składniki
- 4 opakowania galaretki cytrynowej
- 250 g mielonego twarogu
- Opcjonalnie: kilka kropel aromatu miętowego
- Opcjonalnie: kilka plasterków cytryny
Ciasto bez pieczenia
Dwie galaretki wsypujemy do miseczki i zalewamy trzema szklankami gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia – najlepiej w silikonowej foremce. Kiedy galaretka będzie stężała, kroimy ją w kostkę i umieszczamy w formie, w której przygotowujemy nasz sernik na zimno. Na spód formy można też ułożyć plasterki cytryny.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Studzimy i mieszamy mikserem ze zmielonym twarogiem. Można dodać kilka kropel aromatu miętowego.
Masę serową wylewamy do naczynia wypełnionego kostką galaretki. Na tym etapie wszystko powinno być już na tyle chłodne, by można było od razu wstawić ciasto do lodówki. Deser wyjmujemy po kilku godzinach i delikatnie wykładamy z formy.
Wypróbuj przepisy na ciasto jogurtowe na zimno i ciasto „kora dębu”.