Okrasa wziął bób i dodał go do pierogów. Na takie połączenie smaków bym nie wpadł
Znany kucharz - Karol Okrasa - pokazał swój przepis na pierogi. Wszystkich zaskoczył farsz, w którego składzie znalazł się bób. Właśnie na to warzywo już za niedługo zacznie się sezon, dlatego dowiedz się, jak przygotować te pierogi. Ich smak zostanie z tobą na długo.
Okrasa zaskakuje przepisem
Karol Okrasa to znany kucharz, ale także restaurator i autor wielu książek kucharskich. Od dłuższego czasu związany jest z kanałem Kuchnia Lidla, który znajduje się na YouTubie. To właśnie tam we współpracy z siecią sklepów Lidl dzieli się z widzami unikalnymi i smacznymi przepisami.
Jedną z najbardziej interesujących receptur okazała się ta na pierogi z bobem. Niedługo zacznie się sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby zawczasu poznać przepis, dzięki któremu przygotujesz doskonałe dania z tym składnikiem. Pierogi przygotujesz niezwykle łatwo i szybko, ale o tym dowiesz się za chwilę.
Przestań gotować kalafiora. Weź przyprawy, ser i zobacz, co można osiągnąć z 3 składników. To niesamowiteNie tylko bób
Niewątpliwie najważniejszym składnikiem pierogów z przepisu Okrasy jest bób. Aby danie było udane i smaczne, potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, bo każdy produkt jest niezbędny do stworzenia tych wyśmienitych pierogów.
Składniki:
- 300 g bobu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 100 g sera grana padano
- 150 g pomidorów z puszki
- 70 ml mleka
- 50 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki gryczanej
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na pierogi z bobem
Obrane ząbki czosnku posiekaj w cienkie plasterki. Szalotki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej oba składniki. Ugotowany bób drobno posiekaj i wsyp go na patelnię. Wymieszaj ze sobą składniki. Następnie zetrzyj gałkę muszkatołową i wsyp ją do bobu wraz z pieprzem i solą. Na koniec dodaj pomidory, a całość wymieszaj. Całość smaż do momentu zarumienienia. Farsz przełóż do miski i dodaj starty na małych oczkach ser grana padano. Wymieszaj składniki i gotowe.
Do garnka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, do momentu roztopienia masła. Do miski wsyp mąkę pszenną i gryczaną. Wlej mleko z roztopionym masłem i wymieszaj składniki. Następnie zagnięć ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Rozwałkuj je na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij okrągłe, niewielkie placki. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu i sklej krawędzie. Pierogi gotuj, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdź przepis siostry Anastazji na ogórki oraz dowiedz się, jak zrobić niezwykłą sałatkę.