Smakosze.pl Produkty Znany producent stawia na “mięso hybrydowe”. Polaków czeka rewolucja
Fot. Canva/sergeyryzhov, Getty Images

Znany producent stawia na “mięso hybrydowe”. Polaków czeka rewolucja

22 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wszystkich mięsożerców czeka spora zmiana. Jeden z producentów żywności roślinnej wkracza na rynek mięsny. Ich produkty mają zrewolucjonizować rynek nawet w Polsce i dotrzeć do zupełnie nowych konsumentów.

Producent żywności roślinnej

Quorn Foods to pochodząca z Wielkiej Brytanii firma, która od lat specjalizuje się w produkcji żywności roślinnej i mykoproteinowych zamienników mięsa. Obecnie producent chce zachęcić do swoich produktów fleksitarian.

Jest to odmiana wegetarianizmu, tylko w bardziej elastycznej wersji. Taka dieta opiera się na spożywaniu warzyw, ale dopuszcza się w niej spożywanie czerwonego mięsa oraz drobiu, ale pod warunkiem, że będzie to robione nie więcej niż raz w tygodniu.

fleksi.jpg
Fot. Canva/oleksandranaumenko
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Producent wymyślił mięso hybrydowe

Rozwiązaniem ma być mięso hybrydowe. Ma składać się z białka stworzonego na bazie grzybów i wołowiny lub wieprzowiny. Takie mięso ma być składnikiem kiełbasek i kotletów do burgerów. Co ciekawe, firma zapowiedziała, że ich mięso będzie dostępne pod koniec roku.

Jakie zastosowanie ma mięso hybrydowe?

Według Quorn Foods produkcja takiego mięsa to nie tylko ważny ruch dla firmy, która stawia na rozwój, ale również dla fleksitarian. W dodatku dla firmy ważne jest również to, aby umożliwić wszystkim jedzenie mięsa.

Taki produkt zrewolucjonizuje cały rynek i przemysł mięsny. W niedalekiej przyszłości pojawi się również i w naszym kraju. Czy zamierzasz włączyć mięso hybrydowe do swojej diety? Sprawdź, ile kosztuje obiad nad morzem oraz zobacz, jak przygotować doskonałego schabowego .

wołowina.jpg
Fot. Canva/fortyforks
Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobisz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy