Znudziła ją pomidorowa i ogórkowa. Na lato przygotowała zupę z zaskakującego warzywa
Masz ochotę na smaczną letnią zupę? Jednak nie chcesz już jeść pomidorowej i ogórkowej? Jest na to pyszny sposób! Polecamy przepis na zupę kalarepową. Warto jeść kalarepę, bo jest ona prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wciąż jest też trochę niedocenianym warzywem-pora to zmienić.
Kalarepa- pyszna i zdrowa
Kalarepa jest delikatna, chrupiąca i lekko słodka. Może w smaku przypominać trochę surową kapustę. Na rynku spotkamy kalarepę z zielonymi i fioletowymi łodygami. To smaczne i zdrowe warzywo jest niskokaloryczne i zawiera mnóstwo błonnika.
Jedzenie kalarepy poprawia pracę układu trawiennego, wzmacnia układ odpornościowy, krążenia i wspomaga narząd wzroku. To chrupkie warzywo pełne jest witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu. Warto przygotować zupę kalarepową, która zachwyci Was smakiem i prostotą przyrządzenia. TikTokerzy Marzena i Marek prezentują ciekawy przepis na zupę kalarepową.
Jak przygotować zupę kalarepową?
Składniki:
- 3 kalarepy
- litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- marchewka
- natka pietruszki
- 2 ziemniaki
- łyżeczka smalcu
- łyżeczka mąki pszennej
- oregano
- sól
- pieprz
Łodygi odcinamy od kalarepy, liście szatkujemy. Bulwę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ścieramy marchewkę. Obrane ziemniaki kroimy, do garnka wlewamy bulion. Dolewamy litr wody.
Dodajemy starte warzywa i poszatkowane liście kalarepy oraz ziemniaki. Wszystko gotujemy do miękkości. Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni roztapiamy łyżeczkę smalcu, dodajemy łyżeczkę maki i całość zasmażamy. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy, dodajemy pieprz, sól i oregano. Całość zagotowujemy. Zupa jest gotowa.
Zupa kalarepowa- smak i aromat
Zupa kalarepowa charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem, ale też wyjątkowym aromatem. Zawiera dużo warzyw i jest bardzo zdrowa. Kalarepa sprawia, że zupa jest delikatna i kremowa w smaku. Ta zupa dostarczy nam też dużo minerałów.
Zupa kalarepowa jest świetnym źródłem potasu, żelaza, które niwelują stres. Chlorofil, który jest zawarty w liściach kalarepy- poprawia gojenie się ran. Ta zupa z kalarepy będzie świetną propozycją na letni obiad. Pisaliśmy o zasmażanej kalarepie do obiadu. Podawaliśmy też staropolski przepis na kalarepę.
Źródło: TikTok@marzenaimarek.yt