Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zasmażana kalarepa do obiadu. Pyszna alternatywa dla klasycznej kapustki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.09.2022 16:03

Zasmażana kalarepa do obiadu. Pyszna alternatywa dla klasycznej kapustki

Zasmażana kalarepa do obiadu. Pyszna alternatywa dla klasycznej kapustki
canva/Aneta_Gu

Zasmażana kalarepa to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Pasuje zarówno do dań mięsnych i wegetariańskich i świetnie urozmaica każdy posiłek. Zasmażana kalarepa jest pyszną alternatywą dla kapusty.

Kalarepa jest warzywem sezonowym, z którego gotujemy głównie zupy, przygotowujemy surówki, smażymy lekkie placki. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kalarepę możemy również podsmażyć na maśle i przygotować do niej zasmażkę, wtedy smakuje wyśmienicie.

Zasmażaną kalarepę podamy do każdego dania. Jest delikatna i bardzo aromatyczna. Podana na ciepło z dodatkiem masła i mąki zyskuje wspaniały smak, a jej przygotowanie zajmie nam dosłownie kilkanaście minut.

Jak zrobić zasmażaną kalarepę? Wystarczy ją obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie dodać mąkę, sól, pieprz. Nie zapominajmy również o koperku, który wzmacnia smak i aromat całego dania.

Zasmażana kalarepa do obiadu, pyszna alternatywa dla kapusty

Składniki:

  • 3 kalarepy

  • świeży, siekany koperek

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować kalarepę zasmażaną? Będzie pysznym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich

Kalarepy umyj, odetnij liście i twarde końcówki, resztę obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj warzywa, dopraw solą, pieprzem i smaż kilka minut na średnim ogniu.

Na patelnię wlej pół szklanki wody, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut, do miękkości kalarepy. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Gdy kalarepa będzie już miękka, dodaj solidną porcję posiekanego koperku i wlej rozrobioną w wodzie mąkę, następnie podgrzewaj, stale mieszając, aż danie zgęstnieje.

Zasmażana kalarepa będzie pasować do każdego dania. Podaj ją przykładowo z kotletami schabowymi z piekarnika, plackami z cukinii lub pieczonym schabem, wszyscy będą zachwyceni, smacznego.

Kalarepa
canva/Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepesto