Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W końcu wiem, jak usmażyć idealnie ścięte jajka sadzone. Nic się nie przypala, a swój sposób pokazała mi ciocia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.07.2023 09:13

W końcu wiem, jak usmażyć idealnie ścięte jajka sadzone. Nic się nie przypala, a swój sposób pokazała mi ciocia

smażenie jajek sadzonych
Canva / KiltedArab

Jajka sadzone to znana i lubiana propozycja śniadaniowa. Ścięte białko i delikatnie płynne żółtko sprawiają, że tak wiele osób przepada za tym daniem. Usmażenie jajek tak, aby były idealnie ścięte, nie jest prostą sprawą. Aby tego dokonać, niezbędne jest dobranie optymalnej temperatury.

Jajka sadzone babci zawsze były ścięte idealnie

Moja babcia potrafi usmażyć idealne jajka sadzone. Stopień ścięcia poszczególnych składników zawsze jest taki, jak powinien. W końcu postanowiłam zapytać, w czym tkwi sekret tej potrawy. Rozwiązanie było dużo prostsze, niż sądziłam.

Ciocia jest najlepszą kucharką w całej naszej rodzinie. To właśnie do niej zwracam się, gdy w kuchnie napotkam jakikolwiek problem. Prosty patent z jajkami sadzonymi to kolejny raz, kiedy nauczyła mnie przydatnej umiejętności. Dzięki smażeniu jajek pod przykryciem, białko ścina się, zanim jego spód zacznie się przypalać.

Żadne mleko czy maślanka. Babcia tylko tego produktu używała do koktajli owocowych. Były przepyszne

Idealne jajka sadzone są w zasięgu Twoich rąk

Podczas smażenia jajek sadzonych od zawsze borykałam się z jednym problemem. Zanim białko i żółtko zdążyły się ściąć, potrawa zaczynała się przypalać. W końcu postanowiłam zapytać ekspertki, jak pozbyć się tego problemu. Rozwiązanie okazało się prostsze, niż przypuszczałam

Zacznijmy od wyboru tłuszczu, na którym smażone są jajka. Ciocia zawsze używa w tym celu masła klarowanego. Zwykłe masło zaczęłoby się przypalać podczas smażenia, zaś olej nie dałby potrawie tak przyjemnego posmaku. Przed wlaniem jajek na patelnię tłuszcz należy mocno rozgrzać.

Na gorące masło wlewamy pojedynczo jajka. Ciocia każde z nich wbija najpierw do osobnego naczynia. Dzięki temu, jeśli któreś z nich byłoby zepsute, możemy w prosty sposób się go pozbyć. Gdyby takie jajko dodać nieopatrznie na patelnię, cała jej zawartość nadawałaby się do kosza.

Po wbiciu jajek na tłuszcz zmniejszamy moc palnika. Samą patelnię zaś nakrywamy pokrywką. Idealne jajka sadzone powinny smażyć się ok. 3-4 minut. Najlepiej jest monitorować stopień ich ścięcia, aby zdjąć danie z ognia, kiedy będzie odpowiadało naszym osobistym preferencjom.

Moja ciocia ma jeszcze jeden trik dotyczący jajek. Wycina je w idealnie okrągły kształt za pomocą szklanki. Jej jaka nie tylko smakują wyśmienicie, ale też pięknie się prezentują. Od teraz nie zamierzam przyrządzać ich inaczej.

Ten stary przepis na jajka sadzone to sposób na pyszne śniadanie.

Klasyczne jajka sadzone każdy dobrze zna. Ciocia pokazała mi jednak jeszcze jeden na nie sposób. Jest to bardzo stary, ale jednak nieco zapomniany przepis. Mowa o jajkach smażonych na śmietanie.

Smażenie tych jajek sadzonych zaczynamy od podgrzania śmietany. Na każde jajko powinno przypadać ok. ½ szklanki nabiału. Kiedy ten nieco odparuje i zgęstnieje, wylewamy na niego jajka, tak jak w klasycznym przepisie. Idealnie nadawać się będzie do tego śmietana 30- procentowa.

Jajka na śmietanie smażymy pod przykryciem. W międzyczasie przyprawiamy je za pomocą soli i pieprzu. Pod sam koniec smażenie posypujemy potrawę dużą ilością posiekanego koperku. To śniadanie idealnie smakuje podane z tostami lub zwyczajnie ze świeżym pieczywem. Z jajka sadzonego przygotujesz sycący i efektowny posiłek. Ten przepis z użyciem jajek to miła odskocznia od ich bardziej znanych postaci.

krojenie jajka sadzonego.png
Canva / Birkholz