Smakosze.pl
Kalarepa po staropolsku

canva/Detailfoto

Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz kalarepę? Kiedyś przyrządzano ją w wyjątkowy sposób. I dziś możesz przygotować kalarepę w śmietanie po staropolsku. Będzie idealną przekąską na lato. Możesz ją też podać do obiadu. Zachwyci wszystkich smakiem, chrupkością i doskonałym sosem.

Kalarepa jest warzywem, za którym jedni przepadają, a inni mało je znają. Ci pierwsi cenią jej lekko pikantny smak, soczystość i wyjątkową chrupkość. Jak jeść kalarepę? Zwykle się ją obiera i chrupie na przekąskę. Można ją też dodawać do sałatek i zup, a także zapiekać.

smażona ryba

Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza

CZYTAJ DALEJ

Dziś podamy wam przepis na staropolską kalarepę w śmietanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a warzywo wzbogacone kremowym sosem bardzo zyskuje na smaku. Taka przekąska będzie wprost idealna na upał.

Przepis na kalarepę w śmietanie po polsku

Składniki:

  • 2 młode kalarepy

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • ocet lub sok z cytryny

  • koperek

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie kalarepy w śmietanie

Kalarepy umyj, obierz, przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z masłem.

Do cebuli dodaj wino, duś na średnim ogniu, aż odparuje połowa płynu. Wtedy dodaj pokrojoną kalarepkę, wymieszaj i duś całość ok. 10 minut.

Na patelnię z kalarepką wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, a także odrobiną octu lub soku z cytryny.

Kalarepkę duś jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj, podawaj na przekąskę lub do obiadu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kiszoną kalarepę, a także na surówkę z kalarepy.

śmietana

canva/magnola

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >