Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato
Lubisz kalarepę? Kiedyś przyrządzano ją w wyjątkowy sposób. I dziś możesz przygotować kalarepę w śmietanie po staropolsku. Będzie idealną przekąską na lato. Możesz ją też podać do obiadu. Zachwyci wszystkich smakiem, chrupkością i doskonałym sosem.
Kalarepa jest warzywem, za którym jedni przepadają, a inni mało je znają. Ci pierwsi cenią jej lekko pikantny smak, soczystość i wyjątkową chrupkość. Jak jeść kalarepę? Zwykle się ją obiera i chrupie na przekąskę. Można ją też dodawać do sałatek i zup, a także zapiekać.
Dziś podamy wam przepis na staropolską kalarepę w śmietanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a warzywo wzbogacone kremowym sosem bardzo zyskuje na smaku. Taka przekąska będzie wprost idealna na upał.
Przepis na kalarepę w śmietanie po polsku
Składniki:
2 młode kalarepy
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 kieliszek białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki kremówki
ocet lub sok z cytryny
koperek
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie kalarepy w śmietanie
Kalarepy umyj, obierz, przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z masłem.
Do cebuli dodaj wino, duś na średnim ogniu, aż odparuje połowa płynu. Wtedy dodaj pokrojoną kalarepkę, wymieszaj i duś całość ok. 10 minut.
Na patelnię z kalarepką wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, a także odrobiną octu lub soku z cytryny.
Kalarepkę duś jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj, podawaj na przekąskę lub do obiadu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kiszoną kalarepę, a także na surówkę z kalarepy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały
Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami