Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.07.2022 16:49

Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato

Kalarepa po staropolsku
canva/Detailfoto

Lubisz kalarepę? Kiedyś przyrządzano ją w wyjątkowy sposób. I dziś możesz przygotować kalarepę w śmietanie po staropolsku. Będzie idealną przekąską na lato. Możesz ją też podać do obiadu. Zachwyci wszystkich smakiem, chrupkością i doskonałym sosem.

Kalarepa jest warzywem, za którym jedni przepadają, a inni mało je znają. Ci pierwsi cenią jej lekko pikantny smak, soczystość i wyjątkową chrupkość. Jak jeść kalarepę? Zwykle się ją obiera i chrupie na przekąskę. Można ją też dodawać do sałatek i zup, a także zapiekać.

Dziś podamy wam przepis na staropolską kalarepę w śmietanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a warzywo wzbogacone kremowym sosem bardzo zyskuje na smaku. Taka przekąska będzie wprost idealna na upał.

Przepis na kalarepę w śmietanie po polsku

Składniki:

  • 2 młode kalarepy

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • ocet lub sok z cytryny

  • koperek

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie kalarepy w śmietanie

Kalarepy umyj, obierz, przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z masłem.

Do cebuli dodaj wino, duś na średnim ogniu, aż odparuje połowa płynu. Wtedy dodaj pokrojoną kalarepkę, wymieszaj i duś całość ok. 10 minut.

Na patelnię z kalarepką wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, a także odrobiną octu lub soku z cytryny.

Kalarepkę duś jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj, podawaj na przekąskę lub do obiadu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kiszoną kalarepę, a także na surówkę z kalarepy.

śmietana
canva/magnola

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: