Smakosze.pl Przepisy Zostało ci mięso po rosole? Dodaj 2 łyżki tego składnika, a otrzymasz delikatne pulpety
canva/AndreyCherkasov

Zostało ci mięso po rosole? Dodaj 2 łyżki tego składnika, a otrzymasz delikatne pulpety

19 czerwca 2023

Mięso po rosole można wykorzystać do przygotowania kolejnego obiadu. Wystarczy połączyć je z warzywami i kaszą, by uzyskać smaczne i rozpływające się w ustach pulpety. Podane z koperkowym sosem spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?

Przepis na pulpety z mięsa po rosole

Rosół jest zupą, która, choć zachwyca smakiem, pozostawia nas ze sporą ilością produktów, które wymagają przetworzenia. Na szczęście porcje kurczaka czy warzywa z łatwością można przerobić na obiadowe pulpety. Polane sosem z dodatkiem koperku smakują obłędnie.

Składniki:

  • 2-3 udka z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • pół pietruszki z rosołu
  • mały kawałek selera z rosołu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suchej kaszy manny
  • 300-350 ml bulionu lub rosołu
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Wziął w rękę 2 kawałki karkówki i coś mu nie pasowało. Biedronka tak to skomentowała

Jak przygotować pulpety z mięsa po rosole? Przepis jest bardzo prosty

Kurczaka oddzielamy od kości. Mielimy w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Masę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami, czyli papryką słodką i tymiankiem. Wyrabiamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wsypujemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki. Pulpety gotujemy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut w gorącym bulionie lub rosole. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a z płynu przyrządzamy sos koperkowy.

Jak podać pulpety z mięsa po rosole?

Idealnym dodatkiem do mięsnych rarytasów jest sos. Warto przygotować go z koperku, bo nie wymaga wiele pracy, a jest aromatyczny i kremowy. Wykorzystujemy też przy okazji pozostały bulion czy rosół , w którym i tak już gotowaliśmy pulpety.

To w nim bowiem rozprowadzamy zahartowaną śmietanę z mąką pszenną i posiekany świeży koper. Gdy nie ma grudek i konsystencja jest odpowiednia, dodajemy jeszcze nieco soli pieprzu dla smaku. Polewamy danie , do którego serwujemy jeszcze ziemniaki z wody i fasolkę szparagową.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Sprawdźcie jak zrobić kotlety mielone w piekarniku — będą smaczne także, gdy wykonacie je z mięsa po rosole. Być może skusi was też wykonanie rosołu królewskiego . Będzie idealny nie tylko na uroczysty obiad.

Rosół przyda się do pulpetów.png
canva/Dejan Kolar
Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze
Weź płatki owsiane i jeszcze 2 składniki. To ciasto bez pieczenia to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy