Smakosze.pl Przepisy Zostały Ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, zrobisz z nich pyszny obiad, mało kto zna ten przepis
Canva/grafvision

Zostały Ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, zrobisz z nich pyszny obiad, mało kto zna ten przepis

1 stycznia 2024

Wśród wielu fantastycznych przepisów na zagospodarowanie resztek ten jest jednym z najciekawszych. Przygotowanie tego dania zajmie dosłownie chwilę i pozwoli na wykorzystanie wędlin, które już niechętnie widzimy na kanapkach.

Sposób na stare wędliny

Po świętach i imprezach często zostają na talerzach pokrojone plastry wędlin, które po pewnym czasie przestają budzić nasz entuzjazm. Zamiast czekać, aż zeschną się do końca i zakwalifikują tylko do kosza, możemy znaleźć sposoby na ich drugie życie.

Jednym z takich genialnych sposobów jest, by wykorzystać je jako główne danie obiadu. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować z nich wędliniarskie kotleciki.

kotleciki z warzyw

Wymieszaj te składniki z sokiem z cytryny. Nie ma lepszego napoju na kaca

Kotleciki z wędlin

Żeby przygotować kotleciki z wędlin potrzebujemy czegoś, co spoi je w jedną masę. Za podstawę takiej masy służy tu bułka tarta, która jest czymś więcej niż panierką. Może się okazać, że kotlety nie będą się kleić, dlatego zawsze na wszelki wypadek warto mieć na podorędziu trochę śmietany albo dodatkowe jajko.

Składniki

  • ¼ kg wędlin dowolnego rodzaju – mogą być zmieszane i lekko obeschnięte
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 2 jajka
  • Ok. 100 g bułki tartej
  • Ew. 2-3 łyżki śmietany
  • Opcjonalnie: średnia cebula, dwa ząbki czosnku
  • Olej do smażenia

Kotleciki z resztek wędlin

Tłustsze części wędlin podsmażamy i studzimy, odsączając na ręczniku papierowym. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych okach i dokładnie odcedzamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Możemy ją zeszklić na patelni – będzie wtedy delikatniejsza w smaku – albo dodać surową.

Wszystkie te składniki wrzucamy do jajek rozbitych na jednolitą masę. Mieszamy, dodajemy bułkę tartą i mieszamy jeszcze raz. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki.

Jeśli masa nie będzie się chciała trzymać, możemy dodać jeszcze jedno jajko albo użyć śmietany do zagęszczenia. Formujemy kotleciki – lepsze mniejsze niż większe – i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy tak, jak każde inne kotlety.

Do świetnych sposobów na zagospodarowanie resztek należą także zupa „na winie” i zapiekanki .

kotlety panierowane

W Nowy Rok zaczynam detoks. Ta zupa to idealny wstęp do diety
Najlepsza zupa na Nowy Rok. Robię ją tylko z tego, co mam pod ręką. Szybko się gotuje i stawia na nogi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy