Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z kilku tanich produktów robię najlepszą zapiekankę. Podstawą jest składnik, na który większość by nie wpadła
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2023 20:01

Z kilku tanich produktów robię najlepszą zapiekankę. Podstawą jest składnik, na który większość by nie wpadła

zapiekanka
youtube.com/@Pysznenastole

Ten prosty przepis na szybką obiadową zapiekankę pozwoli uratować wiele jedzenia, które zalega w lodówce. Jej podstawa zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię. Tym razem nie będą to ani ziemniaki, ani ryż, ani nawet makaron. Chcesz wiedzieć, co się w niej kryje? Zapraszam do dalszej lektury.

Zapiekanka na obiad

Domowe zapiekanki to niedoceniany element naszej codziennej diety. Są pyszne i sycące, a także niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie się odgrzewają, więc można przygotować więcej porcji na zapas

Mają jeszcze jedną zaletę: można przyrządzić je właściwie z czymkolwiek. Są więc świetną propozycją na poświąteczne obiady. Wracamy wtedy do codzienności, ale czasem martwimy się tym, co zostaje w lodówce. Cóż, nie martwmy się dłużej: oto pyszna zapiekanka.

zapiekanka z papryką
youtube.com/@Pysznenastole
Wkładam wafle do wrzątku, po chwili mam pyszny deser. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

Zapiekanka na bazie chleba

Sekretem tego niecodziennego przepisu jest to, że jako podstawy zapiekanki nie używamy, jak zazwyczaj się to dzieje, makaronu ani ziemniaków. Użyjemy czegoś, co zalega u nas znacznie częściej, a mianowicie czerstwego pieczywa. Dzięki tej zapiekance możemy uratować sporo chleba nawet mieszając rodzaje. Podobny przepis przypomniał niedawno youtube'owy kanał Pyszne na stole, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje.

Składniki

  • Pieczywo (może być czerstwe) na dno brytfanny
  • Szklanka mleka
  • Masło
  • 2 cebule
  • Kilka plastrów surowego lub wędzonego boczku
  • 150 g startego żółtego sera
  • 3 jajka
  • Dowolne warzywa, np. pomidor, papryka, seler naciowy itp.
  • Pół szklanki mleka
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Zapiekanka na bazie chleba – przygotowanie

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na dnie układamy kawałki czerstwego pieczywa. Zalewamy je mlekiem.

Cebulę kroimy w pióra. Smażymy na odrobinie masła, aż się zeszkli. Wykładamy ją jako kolejną warstwę zapiekanki.

Pokrojony w drobne paski boczek podsmażamy na patelni. Powinien ładnie się do zrumienić. Następnie studzimy go na ręczniku papierowym.

Jajka rozbijamy i mieszamy na jajeczną masę. Dodajemy do niej przestudzony boczek i przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako kolejną warstwę zapiekanki równomiernie do naczynia.

Dodajemy warstwę dość drobno pokrojonych warzyw. Posypujemy pietruszką i startym na tarce serem.. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Tutaj znajdziesz przepis na zapiekankę rodem z PRL-owskiej przyczepy. Mamy też więcej inspiracji na domowe zapiekanki.

Układanie zapiekanki
youtube.com/@Pysznenastole