Zrób ciasto i przykryj talerzem. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medal
Oto szybka przekąska z drobiowego pieczywa z serowym farszem. Uzyskanie efektownego wyglądu jest niezwykle proste, a delikatnie słodkie ciasto to świetny podwieczorek lub drugie śniadanie.
Domowe pieczywo
Pieczywo z serowym farszem to jeden z klasyków naszych szybkich przekąsek i podwieczorków. Nic dziwnego – nie jest to pełnoprawny słodki deser , więc świetnie pełni funkcję szybkiej przekąski na mniejszy apetyt. Rzadko jednak sięgamy po taki przepis w domowych warunkach.
Tymczasem takie ciasto jak to nie różni się od kupnego . Dotyczy to także wyglądu – wyrafinowanego i, by tak rzec, profesjonalnego. Delikatny waniliowy serek przypomina nieco farsz na naleśniki.

Przepis na ciasto z serem
Ilustrracje do tego przepisu pochodzą z kanału Chayhana Vostok na YouTube. Istnieje też jego ekspresowa wersja, oparta o ciasto francuskie. Oczywiście efekt ma zupełnie inny charakter, jest za to szybszy o czas zagniatania i wyrastania ciasta.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 200 g twarogu
- 500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie drożdży instant.
- ⅓ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól

Przepis na bułkę z serowym farszem
W misce mieszamy połowę cukru z ciepłym mlekiem i drożdżami . Odstawiamy na kilka minut. Następnie wybijamy jedno jajko, dolewamy dwie łyżki oleju i mieszamy składniki. Do nich przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
Ciasto zagniatamy dokładnie, aż przestanie być kleiste. Nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia . Powinno podwoić swoją objętość.
Blenderem rozdrabniamy twaróg. Dodajemy pozostałą część cukru i cukier waniliowy . Jajko rozdzielamy, a do sera dodajemy białko i wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 20 cm. Powinien mieć grubość 10-12 mm. Na środku placka układamy mały talerz i nakrawamy dokoła promieniście na paski o szerokości 2 cm .
Paski zawijamy do środka placka, krzyżując je parami. Przy nakrawaniu warto policzyć, by wyszła nieparzysta liczba nacięć. Gotowy placek nakrywamy ściereczką do drugiego wyrastania na kolejne 20 minut.
Placek delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaplecione brzegi smarujemy żółtkiem. Na powstałą miseczkę nakładamy ser i wyrównujemy jego warstwę . Placek wypiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki z farszem Rafaello i kotlety z mięsa z rosołu .
