Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajecznicy. Z 4 jajek zrobisz jeszcze lepsze śniadanie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.02.2025 21:00

Zapomnij o jajecznicy. Z 4 jajek zrobisz jeszcze lepsze śniadanie

gotowanie jajek
Fot. Shutterstock/follas

Pasta z makreli i jajek to klasyczna potrawa idealna na śniadanie. Łączy w sobie dobrodziejstwa bardzo zdrowych składników – ryby i jajek, źródła zdrowych kwasów tłuszczowych, mikroelementów i dobrze przyswajalnego białka. Wszystko to zaś – w pysznej formie pasty do kanapek.

Klasyczna awanturka

Przepis na pastę kanapkową z jajek i makreli jest z nami od dawna. Ma nawet swoją tradycyjną nazwę: awanturka. Nie jest jasne, skąd ona pochodzi, można się domyślać, że od mieszania, czyli rozkłócania jajka i wędzonej ryby.

Nie ma i nie było jednego przepisu na awanturkę. Towarzyszyła nam podczas przyjęć w PRL-u, jest też świetnym daniem barowym jako zakąska. W dopieszczonym wydaniu z dostępnymi dziś wysokiej jakości składnikami będzie świetnym komponentem dobrego śniadania.

wędzona makrela

Dwa duże sklepy wprowadzają zmiany. Polacy nie będą zadowoleni

Jajka, makrela i szczypiorek

Większość przepisów zgadza się, że podstawą awanturki są wędzona ryba, jajka i szczypiorek. W wielu przepisach dodaje się też ogórki konserwowe czy, rzadziej, kiszone. Niektórzy wykańczają taką pastę jajeczną majonezem, choć można też zastosować lżejszą wersję z jogurtem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 wędzona makrela (tusza)
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • Opcjonalnie: 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

makrela i jajka

Pasta jajeczna na śniadanie

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Z makreli czyścimy mięso, wybierając wszystkie ości i odrzucając skórę i głowę. Szczypiorek, ogórki i cebulę drobno siekamy.

W miseczce łączymy jogurt, majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Jajka obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokruszoną w palcach makrelę i ugniatamy wszystko, by połączyć składniki.

pasta z jajek

Do pasty jajecznej dodajemy posiekane warzywa. Zalewamy sosem i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Przed śniadaniem pastę z jajek przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z mięsa z rosołu i surówkę z ogórków kiszonych.

awanturka