Zrobiła kluski śląskie i podała z tym sosem. Żałuję, że wcześniej sam na to nie wpadłem
Uwielbiasz kluski śląskie? Ja też, jednak w takim wydaniu ich wcześniej nie znałem. Pomysł jest tak genialny, jak prosty. Ten przepis od znanej kucharki pokochała cała masa osób.
Kluski śląskie kocha cały kraj
Kluski śląskie, choć pochodzą ze śląska, zawładnęły sercami wszystkich Polaków. Uwielbia je każdy, a w dodatku są ciekawą alternatywą na dodatek do obiadu zamiast ziemniaków . Najlepsze jest jednak to, że są na tyle uniwersalne, że pasują do wszystkiego.
Niedawno przekonałem się o tym sam, kiedy znalazłem przepis Natalii Maszkowskiej, który umieściła na Facebooku. Jej sposób okazał się strzałem w dziesiątkę, więc i ty musisz go poznać. Nie ma w nich żadnych udziwnień, łączy ze sobą natomiast typowo polskie smaki, które zazwyczaj nie występują obok siebie. Zaintrygowana? Koniecznie czytaj dalej.
Tylko kilka tanich składników
Kluski śląskie oprócz doskonałego smaku mają także inną zaletę. Przygotowuje się je z tanich i powszechnych składników. W dodatku sos, który przygotujesz z przepisu, również nie zrujnuje twojej kieszeni. Dziś poznasz bowiem przepis na kluski w sosie żurkowym. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z filmu umieszczonego przez Natalię Maszkowska na Facebooku.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki majeranku
- 300 ml zakwasu na żurek
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki miodu
- pieprz
- sól
- wędzony boczek na skwarki
Przepis na kluski śląskie i sos
Zacznij od przygotowania klusek śląskich. Do miski przełóż ugotowane i rozbite ziemniaki. Wsyp mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli.
Wbij jajko i wymieszaj składniki na jednolitą i gładką masę. Następnie uformuj z niej niewielkie kulki, lekko je spłaszcz i w każdej z nich zrób palcem dziurkę w środku.
Teraz przygotuj sos. Do garnka wlej bulion oraz zakwas na żurek. Podgrzewaj składniki na średnim ogniu. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj.
Kiedy składniki zaczną wrzeć, wsyp majeranek, pieprz oraz sól. Dodaj także miód i całość dokładnie wymieszaj. Sos zredukuj, aż osiągnie odpowiednią gęstość.
Kluski śląskie gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odcedzone polej sosem, a wierzch możesz posypać skwarkami z boczku. Wtedy smakuje obłędnie. Podawaj na obiad, a domownicy na pewno poproszą o dokładkę. Sprawdź także przepis na kluski drożdżowe oraz dowiedz się, jak zrobić idealne ciasto na lato .
Źródło: Facebook/Nathallae - Natalia Maszkowska