Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kluski biją na głowę nawet leniwe. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.06.2024 14:04

Te kluski biją na głowę nawet leniwe. Nie uwierzysz, z czego są zrobione

kluski drożdżowe
Fot. YouTube/Henia Foks

Czy jakieś danie może pobić na głowę kluski leniwe? Wypróbuj przepis na kluski drożdżowe, a już nigdy nie przygotujesz innych. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie zajmuje dosłownie chwilę.

Kluski lepsze niż leniwe

W upalne dni nikt nie ma ochoty na obiad jeść ciężkich i gorących dań. Sięgamy wtedy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Wielu spożywa wtedy chłodniki, a jeszcze inni wszelkiego rodzaju dania na słodko. To świetny sposób na orzeźwienie.

Jednym z takich przepisów jest ten na kluski drożdżowe. Z dodatkiem sezonowych owoców smakują doskonale. Wszyscy, którzy spróbowali tych klusek, mówią, że się lepsze niż leniwe. O tym, jak jest naprawdę, musisz przekonać się sama. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. 

klu ski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks 
Wydrąż chleb i wypchaj po brzegi dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowana tych smacznych klusek nie potrzebujesz wielu produktów. Najważniejsze są przede wszystkim świeże drożdże, więc zadbaj o to, aby nie były przeterminowane, bo to wpłynie na ich aktywność. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Nie zapomnij także o owocach, z którymi podasz kluski. Mogą być to zarówno wiśnie, jak i truskawki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Henia Foks, który znajduje się na YouTube.

Składniki:

  • 1 ½ składki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli 
  • truskawki 

Przepis na kluski drożdżowe

Do dużej miski wsyp mąkę oraz sól. Wbij jajko. W małej misce wymieszaj letnie mleko, cukier oraz drożdże. Kiedy składniki się połączą, przelej je do miski z mąką. Wymieszaj składniki na jednolitą i gęstą masę. Odstaw je do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, nadaje się do gotowania. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i doprowadź do zagotowania. Następnie za pomocą łyżki nabieraj ciasto i umieszczaj je we wrzątku. Formując, w ten sposób podłużne kluski. Gotuj je przez około 2 minuty. Podawaj ze zblendowanymi truskawkami, bo wtedy smakuję najlepiej. Sprawdź, co możesz zrobić z chleba oraz poznaj przepis na kluski na parze z nadzieniem

ugotwane kluski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks