Rozgnieć czosnek i połącz z tym warzywem. Szybko pożegnasz się z cholesterolem
Czosnek często wykorzystujemy w kuchni. Cenimy jego smak i wartości odżywcze. Niewiele osób jednak wie, że warto połączyć go z pewnym popularnym warzywem. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się problemów z cholesterolem.
Czosnek pełen smaku i dobroczynnych właściwości
Czosnek chętnie stosujemy w kuchni. Wszystko przez jego smak, zapach, ale też cenne właściwości. Dzięki niemu wspieramy układ oddechowy, skutecznie walczymy z infekcjami i niszczymy bakterie. Jedzenie czosnku ułatwi nam odksztuszanie i zmniejszy stany zapalne w organizmie.
Czosnek jadamy z pieczywem, dodajemy go do zapiekanek, marynat i mięs. Jednak warto połączyć go też z lubianym warzywem. Zachęca do tego dr Bartek Kulczyński w filmiku opublikowanym na swoim kanale YouTube. Korzyści są nieocenione.
W Dino kompletnie powariowali. Mięso dostaniesz za ułamek ceny, pędź do sklepuPołącz czosnek z pomidorem
Warto czosnek włączyć do naszej diety, by cieszyć się smakiem, ale też zdrowiem. Dietetyk radzi, by czosnek spożywać razem z pomidorami. Wszystko dlatego, że czosnek w połączeniu z likopenem, czyli najważniejszym składnikiem pomidorów, hamuje powstawanie cholesterolu.
Oznacza to, że czosnek i pomidory wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Zbijają cholesterol i tym samym nie doprowadzają do powstania miażdżycy. Dlatego warto wymieszać keczup ze startym czosnkiem lub można dodać pastę czosnkową do gotowej zupy pomidorowej. Takie połączenie przyniesie wymierne korzyści zdrowotne.
Czosnek w naszej kuchni
Warto połączenie pomidorów i czosnku wykorzystać w zapiekankach, makaronach, nawet pizzy. Sos pomidorowy z dodatkiem czosnku będzie pysznie smakował i jednocześnie działał prozdrowotnie. Zwalczy cholesterol i nie dopuści do rozwoju miażdżycy. Takie połączenie można też wykorzystać w surówkach i podać do obiadu.
Czosnek i pomidory to smaczne i bardzo zdrowe połączenie. Cenne wartości i działanie prozdrowotne warto wykorzystać w naszej diecie. Będzie pysznie, zdrowo i na dobre zapomnimy o cholesterolu. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić prostą i smaczną surówkę od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na sernik, który nigdy nie opada.
Źródło: YouTube/drbartekpl