Smakosze.pl Przepisy Zrobiła obiad za 1 zł dla czterech osób. Nie uwierzysz, jaką zupę wymyśliła
fot. instagram.com/kmarchewa92

Zrobiła obiad za 1 zł dla czterech osób. Nie uwierzysz, jaką zupę wymyśliła

25 lipca 2024

Jeśli nie znasz jeszcze przepisów Marchewy, coraz popularniejszej influencerki gotującej radykalnie tanie obiady, koniecznie spójrz na jej profile. Tym razem pokazała, jak gotuje zupę, której cztery porcje kosztują złotówkę. Na dowód pokazała paragony.

Zupa za złotówkę

Marchewa92 – tak nazywają się konta influencerki, którą na samym tylko instagramie obserwuje już ponad 30 tys. osób. Popularność zdobyła sobie pokazując swoje przepisy. Jej zupa to najlepiej wydana… złotówka.

Marchewa lubi zaskakiwać kreatywnym gotowaniem . Jej przepisy mogą wydawać się radykalne. Przygotowuje zupy z polnych roślin, zużywa odpadki, manipuluje składnikami. Tak też stało się i tym razem, kiedy Machewa pokazała zupę za złotówkę.

nać marchewki
fot. instagram.com/kmarchewa92
Pakuję pomidory i cebulę do słoika i wlewam ten sos. Rodzina nie może się nachwalić

Zakupy za 1 zł

Marchewa poszła do dwóch sklepów. W jednym z nich kupiła „porcję rosołową” kurczaka – dosłownie sto gramów mięsa , którego cena wynosiła niecałe 5 zł za kilogram. Następnie przeniosła się do „Portugala”, jak określa Biedronkę . Tam wydała kolejne pół złotego.

Kupiła za tę kwotę ziemniaki i marchewkę . Tę ostatnią wzięła połamaną. Nie była ona tańsza, ale Marchewa określiła to jako ratowanie odpadów. Poprosiła też o nać marchewki, którą dostała za darmo.

Tani obiad według Marchewy

W domu ugotowała porcję rosołową, a w międzyczasie pokroiła w kostkę warzywa i – po dokładnym wypłukaniu – posiekała nać marchewki. Z zupy wyjęła mięso, a wrzuciła warzywa i większość naci. Dodała z powrotem mięso, ale po posiekaniu. Nieco natki poszło do dekoracji zupy. Jak podkreśliła Marchewa, zupę taką można zblendować , ale nie jest to konieczne.

W komentarzach ludzie nie szczędzili pochwał, choć niektórzy zwracali uwagę, że trudno to nazwać obiadem. Jasne, jest to zupa nic niemal w dosłownym znaczeniu . Należy się jednak podziw dla samej odwagi i kreatywności w gotowaniu. A przy okazji taka kuchnia uboga może być świetnym źródłem inspiracji.

Wypróbuj też przepisy na pasztet z wątróbki i pieczarek i marynowaną sałatkę pomidorową .

składniki zupy
fot. instagram.com/kmarchewa92
Strzelczyk wymieszał pieczarki z wątróbką. Takiego pasztetu Polska jeszcze nie widziała
Wielka zmiana w Biedronce. Część klientów otrzyma paragony, jakich jeszcze nie było
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy