Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie
Materiał YouTube z kanału SmakowiteDania / serialetvp

Zrobiłam klopsiki godne samej Michałowej. Sezonowy składnik pasuje idealnie, za tydzień przyrządzę je ponownie

19 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ostatni seans serialu Ranczo poddał mi pomysł na obiad. Wzorem słynnej Michałowej postanowiłam przygotować klopsiki w sosie. Z kilku prostych składników udało mi się wyczarować danie, które przeszło smakiem moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwą furorę zrobił sos.

Klopsiki w sezonowym sosie zachwyciły domowników

Na sos do klopsików istnieje cała masa przepisów. Jego smak można z łatwością dopasować do dostępnych akurat produktów. Ja do swojego użyłam pęczku aromatycznego koperku, który miałam akurat w kuchni. Ten pomysł na klopsiki w sosie okazał się strzałem w dziesiątkę.

Swoich klopsików nie podsmażałam na patelni. Podobnie jak Michałowej, leży mi na sercu zdrowie moich najbliższych. Ugotowane pulpety są znacznie lżejsze niż te podsmażanie na tłuszczu, a przy tym w ogóle nie ustępują im smakiem. Rodzina zapowiedziała, że w kolejny weekend oczekują tej potrawy ponownie.

krojenie koperku.jpg
Canva / robertsrob
Zapomnij o szorowaniu przypalonej patelni. Wyczyścisz ją w dużo prostszy sposób, 3 niezbędne składniki i tak masz już w kuchni

Przepis na sezonowe klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu
  • 1 kubeczek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienite klopsiki w sosie koperkowym?

Cebulę do klipsików w sosie koperkowym drobno posiekaj . Warzywo zeszklij na rozgrzanym oleju. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij . Oba składniki przełóż do dużej miski.

Do cebuli oraz bułki dodaj mięso na klopsiki w sosie koperkowym . Do składników dołóż jajko. Wszystko razem wyrób na jednolitą masę . Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Z mięsa na klopsiki w sosie koperkowym uformuj niewielkie kuleczki . Do garnka wlej 3 szklanki bulionu. Kiedy będzie już gorący, włóż do niego pulpety . Gotuj je przez ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu .

Klopsiki wyjmij z garnka łyżką cedzakową . W osobnej miseczce rozrób śmietanę razem z mąką. Mieszankę zahartuj chochlą wywaru z gotowania pulpetów . Całość jeszcze raz wymieszaj.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć do wywaru . Gotuj przez ok. 5 minut. Następnie do garnka wlej zawiesinę ze śmietany i mąki . Wymieszaj, doprowadź do zagotowania i w razie potrzeby dopraw do smaku .

Mięso ponownie przełóż do garnka . Podgrzewaj przez chwilę całą potrawę. Klopsiki w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką . Smakują wyśmienicie zarówno od razu po przyrządzeniu, jak i odgrzane kolejnego dnia . Pyszne klopsiki to idealny dodatek do uwielbianej zupy . Tak podane pulpeciki przypomną smak wakacji .

klopsiki w sosie koperkowym.jpg
Canva / rlat
Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy