Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie tęskni za zwykłymi klopsikami. Ich grecka wersja jest jeszcze lepsza
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.11.2022 22:01

Nikt nie tęskni za zwykłymi klopsikami. Ich grecka wersja jest jeszcze lepsza

klopsy
Canva /minadezhda

Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne klopsiki po grecku. Nadzienie z sera feta oraz sos tzatziki sprawiają, że pozornie banalne danie smakuje jak nigdy wcześniej.

Greckie klopsiki są zapiekane w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze i mniej tłuste, nić ich smażony odpowiednik. Mięsne kuleczki rewelacyjnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Palce lizać.

Przepis na klopsiki z serowym nadzieniem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 niewielka cebula

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • ok. 100 g sera typu feta

  • 1 łyżka bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 1 mały jogurt naturalny

  • 1 łyżka majonezu

  • 1/2 zielonego ogórka

  • 2 ząbki czosnku

  • koperek

  • sól i pieprz do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDN4Z0IsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak zrobić wyśmienite pieczone klopsiki po grecku?

Czosnek oraz cebulę do klopsików drobno posiekaj. Pokrojone składniki połącz w dużej misce razem z mięsem mielonym. Na koniec dodaj przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy formuj niewielkie okręgi. Na środku każdego z nich kładź kostkę sera feta i zawijaj całość w pulpecik. Gotowe klopsiki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Klopsiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. W międzyczasie przygotuj sos tzatziki.

Do miseczki wlej jogurt naturalny. Wymieszaj go z posiekanym koperkiem, startym na grubych oczkach ogórkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe klopsiki podawaj w towarzystwie sosu. Części dressingu możesz także użyć jako dodatku do sałatki ze świeżych warzyw. Znamy sekretny przepis na klopsiki rodem z IKEA. Mięso w aksamitnym koperkowym sosie rozpływa się w ustach.

Canva / garuti
Canva / garuti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: