Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam na obiad gruziński przysmak. Danie bije na głowę pierogi z mięsem
Fot. Shutterstock/Igor Zvencom

Zrobiłam na obiad gruziński przysmak. Danie bije na głowę pierogi z mięsem

2 grudnia 2024

Pierogi z mięsem są daniem, które lubi wielu z nas. Warto też spróbować gruzińskich pierogów z wołowiną. Chinkali są pełne smaku, mają ciekawy kształt i trudno im się oprzeć. Pachną kolendrą i czosnkiem.

Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z wołowiną

Chinkali przyciągają wzrok kształtem, bo przypominają sakiewkę. Ta wypełniona jest farszem z wołowiny, kolendry i czosnku . Te wyjątkowe pierogi rodem z Gruzji trzyma się za ogonek i po prostu zjada. Ponoć samego ogonka z ciasta nie powinno się jeść, ale jest on tak dobry, że i tak znika w mgnieniu oka.

Chinkali należy ugotować we wrzątku i podać posypane pieprzem oraz posiekaną kolendrą . Zachwycają smakiem, dlatego już teraz pora poznać przepis na te pyszne pierogi z wołowiną . Dzięki polecanej recepturze zrobimy to danie bez trudu.

chinkali
Fot. Canva/Aleksandr Ogorodnik
Świąteczna promocja zaczęła się rano. Rozdają masło i Kinder Niespodzianki za darmo

Jak przygotować chinkali?

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz mięsny:

  • ½ kg zmielonej wołowiny
  • ½ kg zmielonej wieprzowiny
  • 1 ½ szklanki zimnej wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • kolendra

Przygotowanie pierogów zaczniemy zrobienia ciasta. Do miski przesiewamy, mąkę, wsypujemy sól, wlewamy gorącą  wodę i olej. Od razu mieszamy składniki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie kulę ciasta zawijamy folię i odkładamy na 30 minut.

W tym czasie przyrządzamy farsz. Do miski przekładamy zmielone mięso , dokładamy czosnek przeciśnięty przez czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy . Dokładamy drobno posiekaną cebulę i wlewamy zimną wodę. Farsz wyrabiamy przez co najmniej 5 minut.

Chinkali, czyli smak Gruzji

Teraz wracamy do ciasta. Odwijamy je z folii i odkrajamy ⅓. Resztę ciasta przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odkrojony kawałek ciasta cienko wałkujemy i wycinamy koła na pierogi. Na środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu i formujemy sakiewkę .

Pierogi układamy na stolnicy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Gotujemy w osolonej, ale nie bardzo wrzącej wodzie. Wyławiamy po około 10- minutach, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię . Po wyłowieniu oprószamy pieprzem, kolendrą i od razu podawajemy. Pisaliśmy o tym, jak ugotować smaczny pieczony rosół. Polecaliśmy przepis na ciasto Marcinek z Podlasia.

chinkali
Fot. Canva/Alexander62

Źródło: aniagotuje.pl

Po prostu wlej majonez do wrzącej wody. Szkoda, że wcześniej tego nie poznałam
Nie ma lepszej surówki z pora. Sekretem jest banalny sos
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy