Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.12.2024 11:39

Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak

rosół
Fot. Shutterstock/ungvar

Lubisz rosół? Teraz wydobądź z niego najpiękniejszy kolor i najlepszy smak. Jak ugotować rosół? Ten wyjątkowy przepis zmieni wszystko i zapewni pełnię smaku. Obiad na niedzielę wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd. 

Pieczony rosół, czyli postaw na smak i kolor

Rosół jest prawdziwym królem zup w Polsce. Esencjonalny, aromatyczny i pyszny podbija od lat podniebienia smakoszy. Jak ugotować rosół? Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma zwykle swój sposób na tę smaczną zupę. Jednak teraz warto zrobić pieczony rosół.

Zapewni on bursztynowy kolor zupie i lekko słodki, wyjątkowy smak z warzyw i wywaru. Pieczone mięso i warzywa sprawiają, że rosół nabiera dodatkowych aromatów. Wychodzi wspaniale i smakuje całej rodzinie. Poznaj przepis na tę zupę i ugotuj ją na obiad na niedzielę. 

warzywa
Fot. Canva/baseimage
W Krakowie mają dość Makłowicza. Powód nie mieści się w głowie

Jak ugotować pieczony rosół?

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • korpus
  • 1 podudzie z indyka
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • makaron 

Przygotowanie rosołu zacznij od ułożenia mięsa i warzyw na blaszce do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i piecz w 200 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu przełóż produkty do dużego garnka i zalej zimną wodą.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i łyżkę soli. Rosół gotuj na małym ogniu około 3 godziny. Na końcu ewentualnie dopraw solą. Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp natką pietruszki. 

Pieczony rosół na obiad na niedzielę

Pieczony rosół ma bursztynowy kolor i wspaniały aromat. Mięso i warzywa z piekarnika smakują znakomicie i pachną jeszcze lepiej niż gotowane w tradycyjny sposób. Ten rosół jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale wymaga czasu. Najpierw pieczenie warzyw i mięsa w piekarniku przez godzinę.

Później gotowanie rosołu przez kolejne 3 godziny. Warto jednak czekać, bo zupa smakuje wybornie. Można ją ugotować nie tylko na kurczaku, ale też kaczce, wołowinie oraz indyku. Przepis na pieczony rosół jest wart wypróbowania w każdej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszną rybę po japońsku. Informowaliśmy o tegorocznych cenach karpia. 

rosół
Fot. Canva/Paweł Rękas

Źródło: szefowakuchni.pl