Nie ma lepszej surówki z pora. Sekretem jest banalny sos
Jaką surówkę podać do obiadu? Sięgnij po pora, dodaj jeszcze lubiany owoc i wartościowe warzywo. Całości dopełni prosty sos, który podkręci smak tej pysznej i zdrowej surówki z pora.
Surówka z pora do każdego obiadu
Pamiętasz o przyrządzaniu surówek do obiadu? Dodają one nie tylko smaku daniom, ale sprawiają, że posiłek jest zdrowy. Surówki dostarczają witamin i minerałów, które są tak ważne w okresie jesienno-zimowym. Dlatego znakomitym pomysłem będzie przygotowanie surówki z pora do obiadu.
Przyda się tu też jabłko i marchewka. Sos z majonezu i jogurtu naturalnego doda smaku i sprawi, że surówka będzie przyjemnie kremowa. Poznaj przepis na pyszną i wartościową surówkę z pora. Pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Wyrazista w smaku z nutką naturalnej słodyczy będzie smakować całej rodzinie.
Zepsułem najważniejszą wigilijną zupę. Tak ją uratowałem, trik na medalJak przygotować surówkę z pora?
Składniki:
- 1 por
- 5 marchew
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
Przygotowanie surówki zacznij od umycia warzyw i jabłka. Por pokrój w krążki, marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z jabłkiem.
Starannie wymieszaj składniki w misce. Dołóż majonez i jogurt. Ponownie wymieszaj surówkę. Możesz ją przed podaniem schłodzić w lodówce.
Surówka z pora prosta i zdrowa
Surówka z pora pysznie smakuje i nie trzeba doprawiać jej solą ani pieprzem. Naturalny wyrazisty smak z dodatkiem słodyczy dobrze współgra z sosem majonezowo-jogurtowym. Przygotowanie surówki zajmie niewiele czasu.
Wystarczy kilka składników, by przygotować wartościową surówkę do obiadu. Można ją też wykorzystać na kolację lub zabrać w do pracy. Będzie smakować z pieczywem, czy daniem podanym na ciepło. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę pieczarkową ze smacznym dodatkiem. Informowaliśmy, jak Książulowi smakowały dania z PGE Narodowego.
Źródło: przepisy.pl